Rõivas: madalapalgaliste toetamise arutelud olid üksjagu tulised

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Erik Prozes / Postimees

Koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone pidavate erakondade esindajad arutasid täna palgavaesuse vähendamise võimalusi ning kuigi Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase sõnul saavutati ka kokkuleppeid, ei soostunud poliitikud neile praegu veel valgust heitma.

Rõivas ütles ajakirjanikele, et tänasel kohtumisel oli fookuses palgavaesus ehk see, et inimeste sissetulekud on töölkäimisele vaatamata liiga madalad. Võimalike lahendustena kaaluti tema sõnul nii madalapalgaliste maksukoormuse leevendamist kui alampalga tõusu.

Suur osa arutelust oli Rõivase sõnul pühendatud aktiivsetele tööturumeetmetele ehk võimalustele, kuidas aidata kaasa inimeste haridustee parandamisele ja kvalifikatsiooni tõstmisele. «Need on sammud, mis aitavad inimkapitali investeerida või inimestel endasse investeerida ja aitavad kaasa ka sellele, et inimesed saavad tasuvamad töökohad ja sedakaudu ka suuremad palgad,» rääkis ta.

Rõivase sõnul oli just aktiivsete tööturumeetmete vajadus arutelu osalistele ilmne. «Ka need meetmed ei olnud teineteisest sedavõrd erinevad, et seal oleks pidanud väga suurt maailmavaatelist debatti pidama,» ütles ta ja kinnitas, et vähemalt sellealaseid ettepanekuid sai kirja küll.

Rõivase sõnul oli igal erakonnal mõtteid, kuidas kõige rohkem tuge vajavat palgasaajate gruppi toetada, ning seetõttu olid vaidlused «üksjagu tulised». «Nii nagu ka eile me välja ütlesime, et kuniks me ei ole kogupildis kokkuleppele saanud, siis me väga detailselt konkreetseid tänaseid ühisosakohti kommenteerima ei hakka,» lausus ta. Küsimusele, millal tehakse lõplikud otsused, vastas ta, et kui ennast tähtaegadesse kinni mõelda, võib see mõjutada arutelu kvaliteeti.

Ta kinnitas, et Reformierakond näeb igas teemas pigem liitlasi kui erimeelsusi. «Ma usun, et teised ka. Ei pea keegi seal ennast kuidagi üksi või eristatuna tundma,» lisas Rõivas.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Urmas Reinsalu sõnul oldi tänasel arutelul ühisel seisukohal, et palgavaesuse leevendamiseks on keskne meede maksukoormuse langetamine eriti madalapalgalistel inimestel. Tema sõnul on seda Eestile soovitanud ka mitmed rahvusvahelised organisatsioonid.

Küsimusele, millised olid kõige suuremad vaidluskohad, vastas Vabaerakonna esimees Andres Herkel, et maksukoormus tuleb veel uuesti kõne alla. «Nii et võib-olla me naaseme eilsesse päeva, kus need vastuolud olid. Võib-olla jaksame veel edasi arutada, võib-olla ei jaksa,» ütles Herkel ja lisas, et miinimumpalk ja maksud on sellised teemad, kus seisukohad on erinevad.

Praeguse kava kohaselt räägivad erakondade esindajad homme riigireformist ja demokraatiast ning ülehomme demograafiast ja ääremaastumisest. Laste vaesuse leevendamise võimalusi, milleni täna ei jõutud, arutatakse tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles