Erakonnad võtsid kõnelustel maksuteemadel aja maha

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone pidavad neli erakonda arutasid täna esimest korda põhjalikult maksupoliitika ja ettevõtluskeskkonna teemasid, parteid võtavad nüüd aja maha ja tulevad selle teema juurde tagasi tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Homme jätkavad Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning Vabaerakond konsultatsioone palgavaesuse teemal.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles täna ajakirjanikele, et konsultatsioone pidavad erakonnad otsustasid mitte avalikult rääkida maksupoliitika ja ettevõtluskeskkonna teemal tulemustest enne, kui kogupildis on kokkulepe saavutatud.

«Võite isegi arvata, et arutelud olid väga värvikad. Me leppisime kokku, et me ei ava detaile ja tulemusi enne, kui oleme kogupildi kokku saanud. Laual olid erakondade erinevad ja kohati ka sarnased ideed. Mitmed detailsed teemad vajavad veel täiendavaid mõjuanalüüse. Me ei saa täna öelda, et oleme arutelu all olnud teemades täieliku ühisosa leidnud,» ütles Rõivas.

Reformierakonna esimehe sõnul on võimalik täna laual olnud teemadest saada hea ülevaate, kui tutvuda erakondade programmidega.

«Samas, meil oli täiesti asjalik arutelu ka teemadel, mis ei ole otseselt ühe või teise erakonna programmis. On olemas püüd leida ühist mõistmist ka teistes kohtades,» lausus Rõivas ja lisas, et tänaste arutelude tulemusel võib öelda, et ka homme arutlusele tuleval palgavaesuse teemal on võimalik ühisosa leida.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel märkis, et kõigile meeldib makse langetada, aga häda saabub kohe, kui vaielda selle üle, kust tuleb sellele kate.

«Vaidlused olid täna tõelised. Mul on hea meel, et me jõudsime sisuliste küsimuste juurde ja saime markeerida eriarvamused. Kuidas me saame edasi minna, näitavad lähipäevad. Mida vähem me joonistame lauale punaseid jooni, seda suurem võimalus milleski sisuliselt kokku leppida,» sõnas Herkel.

Sotside esimees Sven Mikser ütles, et kui erakonnad kaardistaksid ära oma head soovid ja hakkaksid, neid ükshaaval arutama, siis saaks ressurss kiiresti otsa.

«Me kaardistame kõigepealt ära head soovid erinevates valdkondades, siis käime läbi võimalikud katteallikad. Eesmärgid, mis on seotud maksude langetamisega ja mis nõuavad täiendavaid kulutusi eelarvest, peavad saama kaetud. Vastutustundlik eelarvepoliitika on meile kõigile kallis. Kõneluste lõppfaasis kaalume alternatiive ning viime võimalused ja soovid kooskõlla.  Üksikuid meetmeid ei ole mõtet lukustada, sest võib juhtida, et kerkib lauale olulisem prioriteet, aga raha on juba ära lubatud.  Me liigume õigel teel, aga peame varuma pisut kannatust,» ütles Mikser.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Urmas Reinsalu sõnul alustasid erakonnad tänastele teemadele lähenemist põhiprobleemide keskselt.

«Vilgas arutelu käib selle üle, milline on erinevate maksupoliitiliste sammude mõju. Me peame olema kindlad, kas me saame erinevatest majandust arendavatest meetmetest ühtemoodi aru. Erakondadel on erinevad vaated ja  erinev loogika, aga ma usun, et ühisosani jõudmine on täiesti realistlik,» lausus Reinsalu.

Kõik neli erakonnajuhti ütlesid täna, et peavad võimalikuks ühise koalitsiooni moodustamiseni jõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles