Sibul vigadest häältelugemisel: lollikindlat süsteemi pole veel välja mõeldud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Sibul
Heiki Sibul Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vabariigi valimiskomisjoni endine kauaaegne esimees Heiki Sibul ütles häältelugemisel leitud vigu kommenteerides, et erinevad inimkooslused võivadki erinevale tulemusele jõuda ning täiesti lollikindlat süsteemi pole välja mõeldud üheski riigis.

Sibul ütles Postimehele, et iseenesest on see normaalne protsess, sest nii valimisjaoskonnas kui hiljem ülelugemistel osalevad erinevad inimesed ning erinev inimkooslus, kes inimkäega kirjutatud numbreid hindab, võibki tulla erinevatele järeldustele. «Võrdluseks võib öelda, et kui näiteks on püütud selliseid ülelugemisvigu vältida Ameerika Ühendriikides, kus mulgustatakse pabersedeleid, siis ka seal on oma vead. Täiesti lollikindlat süsteemi pole lihtsalt välja mõeldud,» märkis ta.

Sibul meenutas, et samalaadne juhtum nagu nüüd Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvate Viktoria Ladõnskaja ja Sven Sesteri häältega oli Eestis ka 2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel, mil samuti loeti hääli mitu korda ja saadi erinevad tulemused.

«Kui vaadata hääletussedeleid, mis me Euroopa Parlamendi valimistel kehtetuks tunnistasime ja avaldasime need ka veebilehel, saab arusaadavamaks see, kui raske on hinnata mõningaid käekirju. Paraku see nii on. Ja kui erinevad inimkooslused neid üle vaatavad, siis võivadki erinevad tulemused tulla,» rääkis ta.

Sibula sõnul näitavad sellised juhtumid, kui oluline on, et iga valija kirjutaks enda valitava kandidaadi registreerimisnumbri väga korralikult sedelile. Samuti tuleb tema sõnul teadvustada, et kui midagi läheb sassi, peab valija rikutud sedeli jaoskonnakomisjonile tagastama ja saama selle asemele uue.

Rääkides tänasest häälte ülelugemisest, ütles Sibul, et linna valimiskomisjoni toimingu kohta saavad kõik, kes leiavad, et nende subjektiivseid õigusi on rikutud, esitada kaebuse. Kuna kaebeõigust on võimalik rakendada Tallinna Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita valimisringkonnas, püsib vähemalt teoreetiline võimalus, et üle lugeda tuleb kõik selles ringkonnas antud hääled. Kogu Eestis häälte veelkordset ülelugemist Sibula kinnitusel taotleda ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles