Riisalo: häälte ülelugemise tulemus annab tulevasteks valimisteks mõtteainet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Riisalo
Tiit Riisalo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri Tiit Riisalo sõnul pakub häälte ülelugemisel saadud vigade hulk tulevaste valimiste korraldamise jaoks mõtteainet.

«Ma ei ole küll valimissüsteemide spetsialist, aga on väga kahetsusväärne, et nii on läinud ning võtmata kriitiku rolli, on päevselge, et valimiskomisjon peab olukorda tuleviku jaoks analüüsima,» ütles Riisalo.

«Ju on valimissedelite vormid, mis ilmselt pärinevad 1990. aastate algupoolest, võimalik teha selliseks, et valijate tahteavaldus oleks lihtsamini kindlaks tehtav,» ütles Riisalo ja tõdes samas, et sajaprotsendilist kindlust pole siiski kunagi.

«Valimiskomisjon on ise varem öelnud, et maailma praktikas keskmiselt kehtetuks tunnistatud sedelite võrdluses ei ole meie protsent üldse kõrge, aga kuna oleme väike luterlik, täpsust armastav riik, siis kas just peame maailma kesmisest lähtuma, sellega rahulduma,» arutles Riisalo.

Peasekretär kahetses, et selline asjade käik on ühe erakonna sees toimunud.

«Need inimesed (Ladõnskaja ja Sester – toim) täiendasid ja toetasid kampaanias väga hästi üksteist,» lausus Riisalo ja kinnitas, et hoolimata segasest olukorrast ei ole kahe kandidaadi vahel tüli. «Ei ole mingit ühte ruumi mittemahtumist,» sõnastas peasekretär. «Aga veidraid uperpalle on elu meile praegu visanud.»

Tallinna valimiskomisjon luges täna üle riigikogu valimistel Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaatidele Viktoria Ladõnskajale ja Sven Sesterile antud hääled ja tegi seitse muudatust. Riigikokku pääseb esialgsetel andmetel siiski Ladõnskaja.

Ladõnskaja sai pärast häälte lugemist 1393 häält, Sester 1392. See tähendab, et Sester kaotas kaks häält, Ladõnskaja häälte arv jäi aga samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles