Rohelised eelarvetoetusest ilmajäämise pärast liigselt ei muretse

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste esimees Aleksander Laane.
Roheliste esimees Aleksander Laane. Foto: Mihkel Maripuu

Valimistel vähem kui ühe protsendilise toetuse saanud erakonna Eestimaa Rohelised esimees Aleksander Laane leiab, et riigieelarvest makstava toetuse kaotamise pärast paanikaks põhjust ei ole.

Kuna rohelised kogusid tänavustel riigikogu valimistel kokku 5193 häält ehk vaid 0,9 protsenti häältest, tähendab see seda, et erakond riigieelarvest enam toetust ei saa. «Kui riigieelarvest enam toetust ei saa, siis on see igal juhul keerulisem,» tunnistas Laane, et muutuv olukord mingil määral erakonna tegutsemist mõjutab.

«Aga kuna me siiamaani tegelesime võlgade maksmisega, siis olukord on meile väga tuttav. Jooksvateks asjadeks meil raha tegelikult ei olnud, nii et midagi väga üllatavat selles olukorras meile ka ei ole,» ütles erakonna esimees Postimehele.

Küll aga ei ole erakonnal vajadust nüüd mingites valdkonnas kulusid kokku tõmmata, sest Laane sõnul ei ole lihtsalt kuskilt kokku tõmmata. «Meil ei ole laiutada olnud ja me tegime ka kampaania 5000 euroga,» märkis ta ja avaldas arvamust, et tegemist oli konkurentsitult odavaima valimiskampaaniaga.

Toetusest ilmajäämine ei tähenda esimehe kinnitusel kindlasti ka seda, et erakond tegevuse lõpetaks. Laane sõnul oleks sellisel juhul pidanud seda tegema juba 2011. aasta valimiste järel.

«Nüüd, kus me oleme võlad praktiliselt ära maksnud ja meiega hakkab liituma noori inimesi, siis oleks nagu kummaline öelda, et nüüd aitab. Me vaatame tulevikku rahulikult,» selgitas ta.

Samuti tõi Laane välja, et tema teada on roheliste erakond pikka aega olnud ühe liikme kohta kõige enam liikmemaksu koguv erakond. «Nii et me oleme suhteliselt hästi harjunud ise majandama.»

Seni said parlamendiparteide kõrval riigieelarvest toetust erakonnad, kes valimiskünnist ei ületanud, kuid kogusid vähemalt ühe protsendi häältest. 2011. aasta riigikogu valimistel oli roheliste toetus 3,8 protsenti, mis tähendas riigi toel parteikukru täienemist igal aastal 9587 euro võrra. Lisaks rohelistele sai toonaste valimiste järel riigikogus esindamata erakondadest igal aastal 9587-eurost toetust EKRE, kelle toetus oli toona 2,1 protsenti.

Nüüdsete riigikogu valimiste järel jõustuvad seadusemuudatused suurendavad eelarvetoetust neile parteidele, kes valimiskünnist ei ületanud, kuid kogusid vähemalt kaks protsenti häältest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles