Rõivas: kellelgi pole põhjust öelda, et kõnelustel läheb liiga palju aega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.
Andres Herkel, Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase hinnangul pole kellelgi praegu põhjust arvata, et koalitsioonikõnelused kulgeksid liiga aeglases tempos.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles täna kõneluste vaheajal ajakirjanikele, et julgeolekuküsimustes on tehtud mitme lehekülje jagu kokkuleppeid ja tegu ongi väga olulise teemaga. «See, et Eesti oleks kindlalt kaitstud, see, et Eesti julgeolek – nii sõjaline julgeolek kui sisejulgeolek kui julgeolek kõige laiemas mõttes – oleks tagatud, on igal juhul valitsuse vastutus. See, et valitsusliidu moodustamisel sellesse väga tõsiselt suhtutakse ja väga põhjalikult need teemad selgeks räägitakse, on väga vajalik,» ütles ta.

Tema sõnul otsustati alustada kõnelusi viie-kuue kõige olulisema teema sõnastamisega ja ka nende arutamiseks tuleb võtta aega. «Me ikkagi tempo seame endale ise ja praeguse seisuga ei saa küll öelda, et oleks kuidagi liiga palju plaanitust kauem ka läinud,» lausus Rõivas, kelle sõnul kulgesid tänased sisejulgeoleku teemalised arutelud täiesti korralikus tempos. «Praegu ei ole küll põhjust kellelgi öelda, et liiga kaua aega läheb.»

Vabaerakonna esimees Andres Herkel täpsustas, et kui majandusteemade juurde plaaniti kõnelustel jõuda täna hommikul, siis tegelikult alustatakse nendega pärastlõunal.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles, et kui otsida universumist asju, milles ollakse ühel nõul, siis võiksid nelja erakonna esindajad kirja panna mitte neli lehekülge, vaid ka neli köidet.

Küll möönis ta, et mõnes küsimuses on arutelud läinud liiga detailseks. «Teatud punktide puhul võib ju mõtiskleda selle üle, kas nad oleksid rohkem koalitsioonileppe, valitsuse tööplaani või mõne ministeeriumi töökava teemad, aga aeg on üsna ammendumatu ressurss. Selleks et jääks võimalikult vähe eriarvamusi, võib teemad ka detailsemalt läbi käia,» ütles Mikser.

Rõivas märkis, et mida rohkem teemasid jääb koalitsioonikõnelustel lahtiseks, seda suuremad on hiljem vaidlused valitsuses. «Seetõttu kui me saame põhiküsimustes vähemasti üksmeelele, siis see on pigem positiivne ja aitab tulevasi vaidlusi ära hoida,» ütles ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu nõustus, et koalitsioonileppe kvaliteeti pole mõtet meetriga mõõta, kuid ei nõustunud väitega, justkui oleks aeg ammendumatu ressurss.

Ta lisas, et äsja läbi arutatud riigikaitsepeatükk tuleb varasemate koalitsioonilepingutega võrreldes nii kaalult kui probleemirohkuselt mahukaim. Selle tingib tema sõnul aga muutunud julgeolekukeskkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles