Rõivas: riigikaitse kokkulepped saavad homme tehtud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles õhtul Postimehele, et võimukõnelustel saavad riigikaitse valdkonna otsused suure tõenäosusega homme päeva esimeses pooles tehtud ning nende juurde hiljem ilmselt enam tagasi ei tulda.

Rõivas ütles tänase kõnelustevooru järel Postimehele, et põhiküsimustes jõudsid erakonnad suhteliselt kiiresti kokkuleppele juba pärastlõunal. Muu hulgas otsustati jätkata mitu aastat veetud riigikaitse juhtimise reformi, kus suureneb valitsuse ja peaministri koordineeriv roll. Samuti lepiti kokku, et riigikaitsesse suunatakse edaspidigi vähemalt kaks protsenti SKTst.

Rõivase sõnul deklareeriti täna ka kirjalikult valmisolekut lisada kahele protsendile need kulutused, mis on seotud liitlaste kohaloleku ja selleks tehtavate investeeringutega. «See reaalne summa saab olema kindlasti suurem kui kaks protsenti ka järgmistel aastatel,» kinnitas ta.

Hiljem arutasid erakondade esindajad elanike üldise kaitsetahte suurendamist, samuti oli jutuks Kaitseliidu rahaline baas ja konkreetsed väljaõppe- ja harjutusvõimalused. «Kaitseliit ja üldse vabatahtlikkus, kaitsetahte suurendamise sammud, need on kindlasti väga olulised teemad. Riigikaitseõpetus oli see koht, kus meil pooleli jäi, sealt kavatseme homme jätkata,» lausus Rõivas.

Kokku lükkub tema hinnangul homsesse umbes 10–20 protsenti riigikaitse teemadest. Ta avaldas lootust, et juba homse arutelu alguses suudetakse kokku leppida riigikaitse peatüki kõigis olulistes eesmärkides ja tegevustes, millele tuleb hiljem ilmselt lisada ainult preambul, mis kirjeldaks valitsusliidu väärtusi ja põhimõtteid. «Sisu uuesti avamise juurde tegelikult loodetavasti enam põhjust tagasi tulla ei olegi,» ütles ta.

Rõivase sõnul loodetakse seejärel päeva esimeses pooles edasi liikuda sisejulgeoleku teemade juurde, kus tema sõnul on arutada päris palju. Seda, kas sisejulgeolek täidab erakondade esindajate kogu homse päeva, ei soovinud ta ennustada. «Kõik peab ikkagi läbi arutatud saama, mida detailsemalt, seda parem,» ütles Rõivas Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles