Lobjakas EKREst: Eesti maine kannataks sellise parteiga isegi valitsuse lähedal

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu valimistel pakkusid suurima üllatuse uued parteid, kellest Vabaerakond on kutsutud koalitsiooniläbirääkimistele, EKRE on sattunud juba esimesse skandaali, mille tõttu kolumnist Ahto Lobjakas leiab, et Eesti maine kannataks sellise parteiga isegi valitsuse lähedal olles.

Eestimaa Rahvaliidust välja kasvanud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) on sattunud oma esimesse suuremasse skandaali, avalikkuse ette tulid paari aasta tagused kirjutised, milles riigikokku valitud Jaak Madison õigustab natsi-Saksamaad ning leiab, et Eesti vajaks rahvuslikku puhastust, vahendas ERR Uudised saadet «Aktuaalne kaamera. Nädal».

«Tal on küljes selline päris selge ja nüüd alles välja roogitav natsismi imagoloogia ja kerge selline nostalgia ja väga palju sellist ignorantsi ja seda sümboolikat ja see teeb temast, nagu ta on paljudest teistest äärmusparteidest teinud, täieliku «ei-ei» nagu valitsemise koha pealt ja see on ilmselge, et Eesti maine kannataks sellise parteiga isegi valitsuse lähedal kusagil,» ütles poliitikaanalüütik Ahto Lobjakas.

Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme kinnitab, et äärmuslased nad ei ole, kuigi neilt pärineb arvamus, et Eesti immigratsioonipoliitikas peaks kehtima reegel: «kui on must, näita ust».

«Neid väikeseid sõnaapsakaid on, ma arvan, kõikidel poliitilistel jõududel, me ei võta kindlasti omaks seda suunitlust, et me oleme äärmuslikud, me oleme, jah, aga ütleks, et väga paljudes küsimustes me oleme ühel pool rahvaga ja teisel pool kogu poliitilisest establishmendist,» rääkis EKRE aseesimees ja riigikokku valitud Martin Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles