Ladõnskaja vaidlustab hääletustulemuse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Ladõnskaja
Viktoria Ladõnskaja Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ülinapilt riigikogu uuest koosseisust välja jäänud Viktoria Ladõnskaja (IRL) teatas täna, et vaidlustab hääletustulemused.

«Just praegu vaatan üle oma dokumenti ja tänase tööpäeva lõpuks ma pean selle (protesti – T.K.) esitama,» ütles Ladõnskaja Postimehele.

Tallinnas Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital kandideerinud Ladõnskajale sai saatuslikuks kaks valimissedelit. Ühel juhul oli kandidaadinumbrit parandatud. Seadus ei luba sedelil parandusi teha. Teisel sedelil, millega oli Ladõnskajale hääl antud, puudus üks tempel.

Ladõnskajal on mitu põhjust protestiks. Näiteks soovib ta teada, kuidas on võimalik, et hääletuskasti sattus kinnitava pitsatita sedel. «See ei ole valija või minu viga, vaid komisjoni esindaja viga. Miks mina või minu valija peaks sellepärast kannatama?» küsis Ladõnskaja.

Teise rikutud sedeli puhul arvab Ladõnskaja, et kandidaadinumber oli parandatud arusaadavalt. «Valija tahe on selgesti loetav.»

Ka soovib ta nii enda kui ka Sven Sesteri häälte korduvat lugemist. «Tuleb lugeda üle nii minu kui Sveni saak, selleks, et selgitada, mis on see lõplik number. See ei ole Sveni või IRLi vastane kampaania. Ma tahan, et mul oleks oma valijale võimalik selgitada, et tõepoolest kõik on klaar ja ongi selline saatuse viga,» ütles Ladõnskaja.

Veel üleeile ütles Ladõnskaja, et tulemust ei vaidlusta. «Ma pole selline inimene, kes hakkab süüdistama või õigustama. Tulemus on selline nagu see on. Ma ei hakka midagi vaidlustama,» sõnas Ladõnskaja Postimehele.

Esialgu oli valimiskomisjoni veebilehel info, et Ladõnskaja sai 1395 häält ja pääses riigikokku. Pärast häälte teistkordset ülelugemist tunnistati kaks sedelit kehtetuks ning Ladõnskaja asemel sai riigikokku Sester, kellel on nüüd üks hääl rohkem. Ka võrdse häälte arvu korral oleks riigikokku pääsenud Sester, sest ta oli erakonna üldnimekirjas tunduvalt kõrgemal kohal kui Ladõnskaja.

Pärast häälte korduslugemise lõppu jäi Ladõnskaja tulemuseks 1393, Sesteril aga 1394 häält. Seega pääseb järgmisesse riigikokku Sester ning Ladõnskaja jääb sama valimisringkonna esimeseks asendusliikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles