Rõivas: nelja erakonna kõnelustel on põhjust olla ambitsioonikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles täna pärast esimest võimukonsultatsioonide vooru, et kui kõnelusi peavad neli erakonda, kel ühtekokku on parlamendis kahekolmandikuline enamus, siis on põhjust olla ambitsioonikas.

Rõivas ütles ajakirjanikele, et täna arutasid nelja erakonna esindajad peamiselt töökorralduslikke küsimusi. Tema sõnul jõuti üsna kiiresti üksmeelele, et on põhjust olla ambitsioonikas, mistõttu ei liiguta kohe konkreetsete teemavaldkondade juurde, vaid alustatakse sellest, et sõnastatakse kõige olulisemad probleemid, mis vajavad lahendust.

Rõivase sõnul soovivad erakonnad sihtida kõrgele ja seada eesmärgiks nii reformide elluviimist kui põhimõtteliste muudatuste tegemist ühes või teises eluvaldkonnas. «See, kui on parlamendis tugev enamus, aitab kindlasti kaasa sellele, et võtta ette ka suuremaid asju,» ütles ta. Nelja erakonna konsultatsioonid jätkuvad laupäeval.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu nimetas esimest kohtumist meeldivaks ja konstruktiivseks ning kinnitas, et erakond suhtub kõnelustesse tõsiselt ja usub, et need kulgevad asjalikus ja koostöövalmis õhkkonnas.

Reinsalu sõnul oli oluline, et valimised võitnud erakonna juht väljendas selgelt oma soovi, et valitsus moodustataks tugevana neljast partnerist. Tema sõnul peab valitsus olema tugev, teovõimeline ja agendaga, et suuta ühiskonnas ellu viia positiivseid muutusi ja reforme.

Seetõttu toetas ta ka plaani alustada põhiprobleemide sõnastamisest ja seejärel otsida nende lahendamiseks ühisosa. «Leppisime kokku, et me kaasame ka eksperte nendele probleemipüstitustele ühiste lahenduste otsimiseks,» lisas Reinsalu.

Sama meelt oli Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser, kelle sõnul näitasid nii valimistulemus kui valimiseelsed debatid tellimust põhimõtteliste reformide järele. «Seetõttu selline lähenemine, et alustada suurte probleemide defineerimisest ja püüda leida ühisosa, kuidas need suured probleemid lahendada või vähemalt leevendada, oleks päris hea viis, kuidas koalitsioonileppe sünnini võiks jõuda,» märkis ta.

Paljude osalistega kõnelustel ongi tema sõnul küsimus selles, kas otsitakse minimaalset ühisosa – kusjuures mida rohkem osalisi, seda lahjem lepe saab – või ollakse valmis tegema suuri asju. «Kui me läheme niimoodi, et igaühel on käes punane pliiats, millega saab kõik ebameeldiva maha tõmmata, siis jääb järele väga vähe. See kindlasti peegeldab suurt konsensust, aga siiski ei pruugi olla ülearu ambitsioonikas,» ütles ta.

Mikser avaldas lootust, et praegused partnerid tõusevad kõik oma kitsastest valimisprogrammidest kõrgemale ja püüavad mõned probleemid ära lahendada. «Siis võib sellest tegelikult tulla suure häälteenamuse toel päris hea valitsus,» ütles ta.

Erakondadel on tema sõnul nii teemasid, kus ühisosa on loomulikuna juba olemas, kui ka neid, kus ühisosa leidmiseks, kirjapanekuks ja elluviimiseks tuleb märkimisväärselt pingutada. «Täna oli päris kirglik mõttevahetus kohati, sündsuse piirest ei väljunud. Ma usun, et nii läheb ka edasi,» märkis Mikser.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel kinnitas ajakirjanikele, et täna pole erakonnal mingit põhjust edasiminekust taganeda, sest ükski neist olulistest probleemidest, millele erakond on juhtinud tähelepanu, pole lahenenud. «Täpsemalt saab anda hinnanguid siis, kui me sisuliste probleemide lahkamise juurde läheme,» ütles ta.

Rõivas lisas, et algusest peale on võetud eesmärk, et laua taga oleks neli võrdset partnerit, kellest igaüks saaks koalitsioonileppesse endale kõige olulisemad probleemipüstitused, ning et keegi ei tunneks ennast vähem tähtsana. «Eeldused positiivseks koostööks on olemas, aga praegu me oleme ikka veel väga-väga alguses ja sisuliste, keeruliste teemade juurde me alles jõuame,» ütles ta.

Nelja erakonna võimuliidul oleks uues riigikogus 67 häält, kuid rohkem kui 51 häält omava võimuliidu saaksid kokku panna ka kolm erakonda. Reformierakonna, SDE ja IRLi koalitsioonil oleks 59, Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil 53 ning Reformierakonna, IRLi ja Vabaerakonna liidul 52 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles