Vabaerakonna asejuht: meie eesmärk pole koalitsioon, vaid hea koalitsioonilepe

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uues riigikogus kaheksa kohta saanud ja võimukonsultatsioonidele kutsutud Vabaerakonna aseesimees Jaanus Ojangu ütles, et erakonna eesmärk ei ole pääseda iga hinna eest koalitsiooni, vaid saavutada Eestit edasiviiv koalitsioonilepe.

Ojangu ütles pärast erakonna juhatuse koosolekut Postimehele, et Vabaerakonna esindajad plaanivad homme algavatel konsultatsioonidel osaleda täie tõsidusega. Tema sõnul otsustas juhatus probleemipõhise lähenemise kasuks ehk tõstatada plaanitakse konkreetseid probleeme, mis vajavad Eestis kindlat lahendust. «Me ei hakanud üksikuid lubaduspunkte praegu esile tooma, see ei oleks mõistlik, vaid otsustasime läheneda probleemipõhiselt,» ütles ta.

Ojangu sõnul on Vabaerakonna peamine eesmärk saavutada Eesti edasiminek, mitte aga saada igal tingimusel koalitsiooni. «Kui Vabaerakond ei peaks koalitsiooni mahtuma, siis see ei ole probleem, meie põhieesmärk on saavutada Eestit edasiviiv koalitsioonileping,» lausus ta ja lisas, et erakonnal on kokkupuutepunkte nii ühe, teise kui kolmanda arutelupartneriga ning oleks meeldiv, kui need punktid jõuaksid lõpuks ka võimuleppesse.

Vabaerakond on juba varem teatanud, et peab oluliseks erakondade riikliku rahastamise vähendamist ja demokraatlikumat erakonnakorraldust ehk uue erakonnaseaduse väljatöötamist, muudatusi valimisseadustes ja riigikogu kodu- ja töökorra seaduses, samuti omavalitsuste korralduses ja rahastamises. Ka tahab erakond tähelepanu pöörata maksupoliitilistele muudatustele, mis soodustaksid töökohtade loomist ja toetaksid ettevõtlust, tuues eraldi esile sotsiaalmaksu langetamise ja tulumaksuvaba miinimumi tõusu.

Vabaerakonda esindavad homme hommikul algavatel nelja erakonna konsultatsioonidel Andres Herkel, Artur Talvik, Margus Maidla, Andres Ammas ja Jüri Adams. Reformierakond on kohtumisele kutsunud ka Isamaa ja Res Publica Liidu ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajad.

Reformierakonnal on uues riigikogus 30, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal 15, Isamaa ja Res Publica Liidul 14 ja Vabaerakonnal kaheksa kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles