Ladõnskaja kaalub hääletustulemuse vaidlustamist

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Ladõnskaja.
Viktoria Ladõnskaja. Foto: Erik Prozes

Ülinapilt riigikogu uuest koosseisust välja jäänud Viktoria Ladõnskaja (IRL) kaalub, kas hääletustulemust vaidlustada või mitte.

«Ma tõepoolest võib-olla esitan protesti,» ütles Ladõnskaja ERR-i uudisteportaalile lisades, et ta veel mõtleb.

Kui poliitik otsustab ikkagi protestimise kasuks, soovib ta valimiskomisjonilt ilmselt nii enda kui ka Sven Sesteri häälte ülelugemist.

«Tahan ka vastust küsimusele, miks juhtus selline asi, et ühe sedeli pealt puudus pitsat,» ütles Ladõnskaja.

Kaebus tuleb esitada valimiskomisjonile kolme päeva jooksul arvates vaidlustatava otsuse või toimingu tegemisest. Häälte korduslugemine lõppes esmaspäeva õhtul.

Tallinnas Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital kandideerinud Ladõnskajale sai saatuslikuks üks valimissedel, kus kandidaadinumbrit oli parandatud. Seadus ei luba sedelil parandusi teha. Teisel sedelil, millega oli Ladõnskajale hääl antud, puudus üks tempel.

Esialgu oli Vabariigi Valimiskomisjoni veebilehel info, et Ladõnskaja sai 1395 häält ja pääses riigikokku. Pärast häälte teistkordset ülelugemist tunnistati kaks sedelit kehtetuks ning Ladõnskaja asemel sai riigikokku Sester, kellel on nüüd üks hääl rohkem. Ka võrdse häälte arvu korral oleks riigikokku pääsenud Sester, sest ta oli erakonna üldnimekirjas tunduvalt kõrgemal kohal kui Ladõnskaja.

Pärast häälte korduslugemise lõppu jäi Ladõnskaja tulemuseks 1393, Sesteril aga 1394 häält. Seega pääseb järgmisesse riigikokku Sester ning Ladõnskaja jääb sama valimisringkonna esimeseks asendusliikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles