Nelja erakonna konsultatsioonid algavad homme

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reformierakonnaga võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone alustavate erakondade esindajad kohtuvad esmakordselt homme hommikul.

Algul tegi Reformierakond võimalikele partneritele ettepaneku koguneda konsultatsioonidele täna kell 15, kuid sotsiaaldemokraadid teatasid juba eile õhtul, et soovivad konsultatsioonidel osalemist veel omavahel arutada ja esimene kohtumine võiks toimuda mitte enne kui reedel. Samuti soovis kohtumise edasi lükata Vabaerakond, mille juhatus koguneb poliitilist olukorda arutama täna kell 18.

Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ütles valitsuse pressikonverentsil, et aja kooskõlastamise käigus on praeguseks kokku lepitud, et kohtumine lükkub reede hommikusse. Tema sõnul on aktsepteeritav, kui erakondadel on vaja teemasid isekeskis arutada ja ühtlustada positsioone. «Võib-olla tõesti esialgselt välja pakutud tähtaeg oli liiga lühike,» nentis ta.

Tema sõnul on ühelt poolt Eesti huvides saada võimalikult ruttu toimiv valitsus, samas võtavad nelja osalisega läbirääkimised tõenäoliselt kauem aega, kui võtaksid kahe erakonna kõnelused. «Seetõttu meil ei ole väga aega üle, aga samas me loomulikult aktsepteerime ka seda, kui on erakondadel planeeritud vastavalt kas fraktsiooni või juhatuse koosolek. Seetõttu me leppisime kokku, et lükkame selle homme hommikuks,» märkis Rõivas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimees Jevgeni Ossinovski ütles pressikonverentsil, et sotsiaaldemokraatide meelest ei ole mõistlik luua nelja erakonnaga koalitsiooni, kuid kui erakonda kutsutakse läbi rääkima, ollakse üldiselt selleks valmis.

«Läbirääkimiste eesmärk võiks siiski olla moodustada kolme erakonnaga valitsus, mitte nii, et üks erakond seal justkui on, aga nende häältel ei ole valitsuse töö mõttes määravat tähtsust,» sõnas Ossinovski ja lisas, et sellise valitsuse moodustumist on tal raske ette kujutada.

Reformierakonna juhatus otsustas eile alustada konsultatsioone nii SDE, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kui Vabaerakonnaga. Nelja erakonna võimuliidul oleks uues riigikogus 67, Reformierakonna, SDE ja IRLi koalitsioonil 59, Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil 53 ning Reformierakonna, IRLi ja Vabaerakonna liidul 52 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles