Reformierakond jätab EKRE konsultatsioonidelt kõrvale

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peasekretär Martin Kukk.
Reformierakonna peasekretär Martin Kukk. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Reformierakond teatas täna hommikul Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE), et ei alusta nendega võimukonsultatsioone.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles Postimehele, et erakond andis täna hommikul EKRE esindajatele teada, et ei pea nendega konsultatsioone. Tema sõnul olid põhjuseks eilsed sündmused ja asjaolu, et erakond pole mõistnud noore saadiku Jaak Madisoni väljaütlemisi hukka.

Veel üleeile teatas Reformierakonna juhatus plaanist alustada konsultatsioone nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE), Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Vabaerakonna kui EKREga.

Eile kohtusid Reformierakonna juhid Vabaerakonna ning IRLi esindajatega. Kuke sõnul näitasid kohtumised, et mõlemad erakonnad on koalitsioonivõimelised, jätkuvalt koalitsioonikõlblikuks hindas ta ka partei senise koalitsioonipartneri SDE.

Järgmisena koguneb täna ennelõunal olukorda arutama Reformierakonna juhatus, et otsustada, kellega ja kuidas hakata pidama konsultatsioone. «Vara on teha erinevaid spekulatsioone ses osas, milliseks täpselt koalitsiooni koosseis kujuneb. Küllap see sõltub läbirääkimistest,» ütles Kukk eile õhtul.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles