Video: Reformierakonna peasekretär hindab Vabaerakonna, IRLi ja SDE koalitsioonivõimelisteks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul on tänased Vabaerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajatega peetud kohtumised näidanud, et mõlemad erakonnad on koalitsioonivõimelised, jätkuvalt koalitsioonikõlblikuks hindas ta ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE).

Kukk ütles Postimehele, et tänased kohtumised Vabaerakonna ning IRLi esindajatega olid pigem pealiskaudsed ning eri lubadustesse süvitsi ei mindud. «Konsultatsioonid ei ole veel alanud. Need olid esialgsed kontaktid ja esialgne kehahoiakute väljendamine,» lausus ta.

Küsimusele, kas kohtumised on kinnitanud Vabaerakonna ja IRLi koalitsioonikõlblikkust, vastas Kukk, et kahtlemata on nii Vabaerakond, IRL kui ka Reformierakonna praegune koalitsioonipartner SDE koalitsioonivõimelised. Konservatiivse Rahvaerakonna esindajatega, kellega täna välistasid valitsuskoostöö sotsiaaldemokraadid, pole Reformierakonna juhid kohtunud.

Kuke sõnul koguneb järgmisena olukorda arutama Reformierakonna juhatus, et otsustada, kellega hakata pidama konsultatsioone. «Vara on teha erinevaid spekulatsioone ses osas, milliseks täpselt koalitsiooni koosseis kujuneb. Küllap see sõltub läbirääkimistest,» ütles ta.

Reformierakonnale on Kuke sõnul nii konsultatsioonidel kui neile järgnevatel ametlikel läbirääkimistel kõige olulisemad need teemad, millele pöörati enim tähelepanu ka valimiskampaanias. Prioriteedina nimetas ta julgeoleku kindlustamist, tööjõumaksude alandamist ja kolmanda lapse toetuse suurendamist.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles