Vabaerakonna esindus kohtus Reformierakonna juhtidega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valimised võitnud Reformierakonna esindus kohtus täna riigikogus Vabaerakonna juhtidega.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel ütles Postimehele, et kohtumisest ei saa teha kaugele ulatuvaid järeldusi. «Praegu on niisugune faas, kus ma eeldan, et kõik peaksid rääkima kõigiga, mitte tõmbama vahele punaseid jooni. Samal ajal ei peaks press ja teised kõrvaltvaatajad tegema liiga kaugele ulatuvaid järeldusi, sest poliitika ongi selline: tuleb oma seisukohti selgitada, neid läbi rääkida ja selle põhjal teha otsused,» ütles Herkel.

Ta märkis, et on valimiste järel kohtunud ka kõigi teiste parlamendierakondade, välja arvatud Keskerakonna esindajatega, et planeerida järgmisi samme ja selgitada seisukohti. Reformierakonna poliitikutega kohtumisel olid tema sõnul jutuks riigihalduse ja erakonnaõiguse küsimused.

Tänagi koos käinud Vabaerakonna juhatus arutab olukorda uuesti neljapäeva õhtul. «Sealt edasi kõik kokkulepped tulevad jooksvalt. Ilmselt enne seda on kõnelusi ka teiste erakondade esindajatega,» ütles Herkel ja lisas, et koalitsiooni loomine on Reformierakonna ülesanne ja see pall on nende käes. «Aga me räägime ka kõigi teistega ja nende meeleolusid kompame.»

Herkel ei soovinud siiski öelda, kui suureks peab ta tõenäosust, et valitsus moodustatakse Vabaerakonna osalusel. «Kui see peaks juhtuma, siis on mul natuke kahju suurte erakondade mittevalmisolekust seda teha, sest me oleme ikkagi hapras seisus erakond, mis on vastloodud, ja sellega peavad partnerid ka arvestama,» märkis ta, kinnitades samas, et koalitsiooni minekut ei saa ka kunagi välistada. «Peame neid konsultatsioone edasi ja vaatame, mis selle tulemus on.»

Reformierakonna delegatsiooniga kohtuvad täna ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajad.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Reformierakonna juhatus on otsustanud alustada võimukonsultatsioone nelja erakonna ehk SDE, IRLi, Vabaerakonna ja EKREga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles