IRLi eestseisus koguneb valimiste ebaedu arutama taas homme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus kogunes täna arutama poliitilist olukorda ja seda, miks sai erakond riigikogu valimistel oodatust halvema tulemuse. Koosoleku järel teatati, et homme tuleb uuesti koguneda.

Eestseisuse liige Marko Mihkelson ütles koosoleku lõppedes, et valimistulemusi suurt lahata ei jõutud ja eestseisus koguneb taas homme kell 10. Siis võetakse ebaedu suurema luubi alla.

«Kuna käivad samaaegselt ka konsultatsioonid tulevase valitsuse kontekstis, siis me jätkame homme,» põhjendas Mihkelson, kelle sõnul oli täna päevakorras eelkõige Reformierakonna kutse tänastele eelkõnelustele.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles hiljem Postimehele, et on kaalunud valimistulemuse tõttu ka isikliku vastutuse võtmist. «Ma olen seda ka oma kaaslastele selgelt öelnud, et kindlasti ma oma toolist kinni ei hoia. Me peame ühiselt vaatama, kuidas edasi minna. Erakonna esimees juhib seda erakonda ja vastutab nii parematel kui ka veidi keerulisematel hetkedel,» lausus ta.

Samas märkis Reinsalu, et praegu on tema kui erakonna esimehe esmane ülesanne tegeleda parlamendi töölerakendamise ja valitsusküsimustega. «Ma arvan, et liigume samm-sammult, kõige pakilisemad küsimused esimesena. Küsimused, kuidas edasi minna, on ikka erakonnal pärast niisugusi tulemusi valimistel õhus ja eks me oma kaaslastega seda arutame,» lisas ta.

Reinsalu nentis eile erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et erakonna tulemus pole kaugeltki mitte see, mida oodati. «Jah, see on tulemus, mida ennustasid meile ka viimaste kuude küsitlused, kuid hinges oli kuni väga viimase hetkeni lootus, et oleme suutnud oma sõnumi rohkematele inimestele kohale viia. Nii mul kui ilmselt teil kõigil. Paraku nii ei läinud,» kirjutas ta.

Tema sõnul on erakonnal tugev püsitoetajate baas ja väga palju võimekaid erakonna liikmeid. Samas ei suudetud tema sõnul seekord juurde saada neid toetajaid, kes oma otsustes kuni viimase hetkeni kahtlesid.

Reinsalu sõnul küsivad paljud, kus tehti viga. «Ühte põhjust on paraku raske välja tuua. See oli meie jaoks läbi aegade kõige raskem kampaania, see oli ka kõige pikem kampaania. Ja olud olid meie jaoks erakordselt keerulised. Kuid peame endale tunnistama, et mingites kampaania etappides oleme teinud ka valesid otsuseid. Mõtleme ja analüüsime koos, kus me oleks saanud paremini teha,» märkis ta.

Reinsalu sõnul arutab erakonna eestseisus poliitilist olukorda ja teeb esimesi kokkuvõtteid valimistest. «Kindlasti on lähinädalatel mõistlik teha ka erakonna avatud volikogu, kus teha kokkuvõtted valimistest ja vaadata tulevikku,» ütles ta.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Eelmiste valimistega võrreldes kaotas enim ehk üheksa kohta IRL, kes tegi ühtlasi ka viimaste valimiste kõige halvema tulemuse: 2011. aasta valimistel sai IRL 20,5 ja 2007. aastal 17,9 protsenti häältest. Neli kohta kaotas 2011. aastaga võrreldes SDE ja kolm kohta Reformierakond. Senistest parlamendiparteidest võitis Keskerakond ainsana ühe koha juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles