Kitsekasvataja Ida-Virumaalt lendas komeedina riigikokku

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Repinski
Martin Repinski Foto: www.repinski.ee

Paljud inimesed tunnevad Martin Repinskit kui Konju kitsefarmi juhti, kuid vähesed kujutavad teda ette kõndimas Toompea võimukoridorides. Keskerakonna nimekirjas kandideerinud noormees osutus valituks ja usub, et kui ta suutis taltsutada sikke, siis saab ka riigikogus hakkama.

Repinski on tõeline Ida-Virumaa edulugu ja Keskerakond nägi tema värbamises hiilgavat võimalust. Selleks, et Repinski erakonda meelitada, saadeti läbirääkimistele poliitkorüfee Yana Toom. Toom pakkus võimalust Keskerakonna nimekirjas riigikokku kandideerida, kuid esimese emotsiooni ajendil Repinski loobus.

«Mõtlesin, et ettevõtlus on minu jaoks tähtsam ja tahaksin kogu oma aega selle jaoks kasutada. Olid sellised mõtted, et võib-olla Keskerakonda astudes lähevad halvemaks suhted nende inimestega, kes on teistes erakondades,» selgitas Repinski ja loetles Postimehele mitu nime, kelle seas oli põllumajandusminister Ivari Padar.

Mõte kandideerimisest hakkas peas kummitama ja ei andnud mehele rahu. Oma otsuse kandideerida otsustas ta nädal aega pärast Yana Toomi kõne. «Nädala jooksul tekkisid erinevad mõtted, et ikka võiks proovida ja ma ei andestaks endale, kui ma seda võimalust ei kasutaks. Otsustasin, et ikka proovin ja osalen, sest mul on üsna hea ülevaade kohalike elanike muredest ja probleemidest,» ütles ta. «Mõtlesin, et kui ma ei hakka mingeid rumalusi tegema ja töötan riigikogus mõistusega, siis sellist asja ei juhtu, et suhted lähevad teistega halvemaks».

Pärast otsuse tegemist hakkas aktiivne kampaania, mille käigus tuuritati mööda Ida-Virumaa linnasid ning PBK näitas Repinski kampaaniaklippi, kus ta jalutas keset oma kitsekarja ja ütles, et «Sain sikkudega hakkama, saan hakkama ka riigikogus». Mees nendib, et kui sellise reklaami teeks mõni tavapoliitik, siis teda peetaks opakaks ja ebaeetiliseks, aga kuna tema töötabki igapäevaselt sikkude ja kitsedega, siis oli see täiesti normaalne väljaütlemine.

Kuigi valimiskampaanial on oma roll, siis Repinski usub, et ta sai hääled mitte ainult antud valimislubaduste eest, vaid selle eest, mis ta on teinud ja tõestanud. Tema juhitava Konju mõisa talu oli 2014. aastal Eesti parim mahetootja.  «Muinasjutte ei juhtu, riigikokku pääsemine oli suure töö tulemus,» leiab ta.

Sai sikkudega hakkama, saab ka riigikogus hakkama

«Vaatame, kuidas ma hakkama saan. Ma saan aru, et äri jaoks ei pruugi piisavalt aega enam olla,» on Repinski kõigest hoolimata natuke mures. «Farm on praegu kasvuteel ja ma loodan, et need inimesed, kes on siin praegu ja need, kes veel tulevad, saavad selle juhtimisega hakkama.»

Repinski paikselt Tallinnasse kolida ei plaani ja esialgu käib seal ainult vajadusel. Ta lubas juba oma kampaanias, et Toompeal peavad olema inimesed, kellel on side oma kodukohaga ja kes teavad kohalike igapäevaseid muresid. Riigikogu ei ole mõeldud ainult teoreetikutele ja politoloogidele, kes Repinski sõnul ei pruugi olla reaalse eluga kursis.

Tõenäoliselt alustab ta tööd maaelukomisjonis, sest on olnud pikalt põllumajanduses tegev. Samuti pakuvad Repinskile huvi noortega seotud küsimused, sest tema jaoks on oluline, et noored ei tahaks Ida-Virumaalt ära kolida. Tugevana tunneb ta ennast ka ettevõtluse alastes küsimustes ja venekeelsete elanike muredes.

Eeskuju Ida-Virumaa noortele

Repinski elu ei ole olnud kergete killast, tema vanemad töötasid mineraalväetisi tootvas ettevõttes, mille töötajatele maksti kopikaid ja nende korterile hakkas kasvama võlg. «Kõik said aru, et on rasked ajad. Meil, lastel, ei tulnud siis mõttessegi nõuda vanematelt uusi riideid või mänguasju,» kirjeldas oma noorust Repinski. « Mäletan, kuidas koolis naerdi mu õe üle, et ise tüdruk, aga riietub nagu vanaema. Oli pisarateni solvav... Siis tõotasingi, et tõestan kõigile - meie pere on võimeline enamaks».

Ja enamaks on Repinski olnud võimeline, tänaseks on ta rajanud Eesti suurima kitsefarmi, neil on 500 kitse ja 110 lehma. Farmis korraldatakse ekskursioone kõigile huvilistele ning mullu saadi «Parima öko-tootja 2014» tiitel. Riigikogu valimistel sai ta Ida-Virumaalt 1556 häält.

«See, et mina nii kaugele olen jõudnud annab ehk lootust siinsetele noortele, et kõik on võimalik ja et nad usuksid eelkõige endasse,» ütles Repinski. «Paljud ei usu, et sellised asjad on võimalikud, aga enda tegudega näitan, et Eestis on kõik võimalik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles