Tallinna valimiskomisjon ei avalikusta rikutud sedeleid

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto. Rikutud sedel.
Illustratiivne foto. Rikutud sedel. Foto: Kaja Mõts

Kui varasemalt on väljaanded käinud pildistamas rikutud valimissedeleid, siis tänavu leiab Tallinna valimiskomisjoni esimees, et nende avalikustamine pole põhjendatud.

Komisjoni esimees Toomas Sepp ütles, et ei mõista pildistamise eesmärki. Sageli on sedelile midagi rumalat kirjutatud või kellegi suhtes halvasti öeldud. «Valimiskomisjoni aspektist ei oleks mingit huvi, et need inimesed saaksid endale au ja kuulsust,» selgitas Sepp.

Ta lisas, et erandeid on siiski võimalik teha. Näiteks Viktoria Ladõnskajale saatuslikuks saanud rikutud sedeli avalikustamist pidas ta õigustatuks. «Ühe erandi tegin Ladõsnkaja osas. Seal on probleem, kas on kehtiv või ei ole kehtiv ja miks loeti sedel kehtetuks, mis omas olulist tähtsust,» rääkis Sepp, kes lubas, et tegeleb selliste küsimustega ka edasi.

Üks Ladõnskaja valimissedel tunnistati kehtetuks selle tõttu, et seal oli tehtud parandus. Seadus ei luba valimissedelil parandusi teha. Teisel sedelil, millega oli samuti antud hääl Ladõnskajale, puudus aga kohustuslik tempel. Sepp selgitas, et valimissedelil peab olema kaks templit, aga kõnealuse sedeli tagaküljel templit ei olnud.

Sepp ütles, et küsis sedelite avalikustamiste kohta arvamust ka vabariigi valimiskomisjonilt ning Sepa sõnul oli komisjon tema seisukohaga nõus. «Teiste maakondade komisjonide tegevus on nende otsustada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles