Mailis Reps: paljud Keskerakonna valijad ei tee vahet kohalikul ja riiklikul tasandil

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Liis Treimann

Keskerakonna juhatuse liige Mailis Reps ütles usutluses Postimehele, et nende valijatel opositsiooni sattumisest pettumust ei teki, sest Keskerakond püüdis palju hääli kohtadest, kus ollakse juba kohalikul tasandil võimul.

Keskerakonna juhatuse liikme Mailis Repsi sõnul Keskerakonna valijatel järjekordsest opositsiooni jäämisest suurt frustratsiooni ei teki. «Väga paljudes kohtades, kus Keskerakond püüdis palju hääli, oleme me kohalikul tasandil võimul,» ütles ta. «Suurt vahet kohalikul ja keskvõimul ei tehta. Kui kohapeal ollakse võimul, näiteks nagu Tallinnas, Narvas või mõnes muus kohas, siis erilist vahet ei ole».

Riigitasandil valitsusse minek võiks Repsi sõnul erakonda hoopis kahjustada, sest kui minnakse koalitsiooni ja ei tehta ära seda, mida lubatakse, siis valijad pettuvad. Ühe näitena võib tuua sotsid, kellel veel aasta tagasi oli reiting väga kõrge, kuid vähemalt Viljandi- ja Järvamaal, kus Reps kandideeris, oli väga selgelt tunda, et inimesed olid neis pettunud ja sellist suurt muutust, mida oodati, ei tulnud.

«Tihti ei saada aru, et kui minnakse koalitsiooni, siis sellel on oma hind. Inimeste ootused on suured, peavad olema väga selged asjad, mis ära tehakse,» selgitas Mailis Reps.

Ühe või kahe erakonnaga koalitsioonivariandid on pigem ebatõenäolised, seda saaks teha ainult Keskerakonnaga, mida Taavi Rõivas ei eelista.  «Kolmesed või neljased koalitsioonid ei pruugi olla küll kõige stabiilsemad, kuid see tähendab seda, et märksa rohkem peab arvestama erinevate valijagruppidega,» leidis Reps. «Reformierakond peab hakkama tegema kompromisse. Mulle igal juhul meeldivad suured koalitsioonid rohkem. Oma ajaloolise kogemuse pealt võin öelda, et suured koalitsioonid olid laiahaardelisemad ja tegelikult esindatakse suurema osa rahva huve».

Savisaar sai piisava mandaadi, et esimehena jätkata. «Mis puutub Keskerakonna esimehe isiksusse, siis ta tõi kõige suurema tulemuse siiamaani ja mis puutub sellesse, et Edgar Savisaar kuidagi kehvasti esines, siis seda ei ole üldse võimalik väita,» ütles ta. «Kui valija on andnud enneolematu tulemuse, siis tekib küsimus, et mis siis halvasti on ja tehke järele. Olime ainus erakond, kes hääli ei kaotanud, kuid see ei tähenda, et meie seas pessimiste ei oleks.»

Sotsid ei muukinud Ida-Virumaad lahti

Repsi sõnul oli vene valijaskonnal sotside suhtes pettumus, eelkõige näitas seda Ossinovski kehv häältetulemus. «Esimene asi, mis nad valesti tegid, oli see, et nad rääkisid eesti keeles ja vene keeles erinevat juttu. See aeg on sügavalt möödas, seda võis 1990. aastatel teha, aga enam ei saa,» ütles ta.

Reps ütles, et Ossinovski esimesed intervjuud olid paljulubavad ja mehel lasusid suured ootused. «Ossinovski tuli ja andis pikad intervjuud kõigest, mis ta ära teeb, kuid tegelikult ei teinud ta ministrina midagi,» selgitas Reps ja lisas, et võib-olla oleks sotsidel lihtsam olnud, kui neil oleks olnud eestlasest haridusminister, sest temale ei oleks langenud nii suured ootused. Haridus on Repsi meelest vene valijaskonnale kõige olulisem teema.

IRL jooksis lati alt läbi seetõttu, et neist on järele jäänud ainult Res Publica leer ja Isamaa pool muutus osaliselt Vabaerakonnaks. Repsi sõnul oli üllatav pigem see, et Vabaerakond võttis nõnda vähe Reformierakonna hääli, sest eeldati rohkemat. Parempoolsest kaukast kannatas Reformierakonna asemel IRL ja see oli Repsi jaoks üllatav.

«Peale Reformierakonna püüdsid kõik teised erakonnad sisulistest asjadest rääkida, nüüd on küsimus, kas järgmise nelja aasta pärast võtavad kõik sellise taktika, nagu neli aastat tagasi, või sunnitakse Reformierakonda teemadega tegelema,» ütles Reps. «Analüütikud ennustasid, et hirmutamine ei too enam edu, aga nad eksisid».

Mailis Reps kandideeris Keskerakonna nimekirjas Järva- ja Viljandimaal, kus sai ligi 3000 häält. «Eks alati on palju suuremad plaanid, kui teed tööd ja oled tänaval, siis tundub, et kõik hirmsasti armastavad sind aga see ei pruugi alati nõnda olla. Olen tegelikult rahul, uus piirkond ja ma ei osanudki midagi paremat oodata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles