Mikser välistab võimuliidu EKREga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser välistas täna valitsuskoostöö parlamendis seitse kohta saanud Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE).

Mikser ütles Postimehele, et sotsiaaldemokraate sellises koalitsioonis, kuhu ühe osapoolena kuulub EKRE, ei näe. «Nende seisukohad ei ole sotsiaaldemokraatidele kuidagi vastuvõetavad: ei need, mida nad on väljendanud valimiskampaanias, ega ka need, mida on väljendanud nende üksikud liikmed. Kindlasti on märgiline erakonna esimehe Mart Helme suutmatus oma noorema parlamendisaadiku natsismi õigustavat postitust üheselt hukka mõista,» lausus ta.

Küll peab ta mõeldavaks koalitsiooni Reformierakonna ning sügisel loodud ja uues riigikogus kaheksa kohta saanud Vabaerakonnaga. «Selline kombinatsioon on kombinatsioon, millega me suudaksime töötada. Kas me muidugi programmilistes asjades kokkuleppe leiame ja kas kõik kolm osapoolt on valmis sellise koalitsiooni moodustamisega, see on täna veel vägagi lahtine,» märkis ta.

Mikser meenutas, et 53 häälega koalitsioone on Eesti ajaloos moodustatud ka varem, näiteks aastal 1999. Tema sõnul nõuab nii väikese ülekaaluga koalitsioon paremat distsipliini kui märksa suurema enamusega koalitsioon, kuid kui saavutatakse kokkulepped ja neid peetakse, on see põhimõtteliselt võimalik. «Kui oleks minu valida selle enamuse suurus, siis ma võtaksin natuke suurema enamuse, aga selle otsuse on teinud valijad,» lisas ta.

Samuti ei välistanud Mikser koostööd Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL), kuid möönis, et initsiatiiv on valimiste võitja ehk Reformierakonna käes. «Nende asi on partnereid kutsuda, aga on selge, et koalitsiooni moodustamiseks peavad kõik partnerid omavahel kokku leppima. Kui Reformierakond otsustab kutsuda kõnelustele EKRE, siis meie jaoks loomulikult see on stopptuli,» ütles SDE juht.

Küsimusele, millised on sotsiaaldemokraatidele võimalikel läbirääkimistel kõige olulisemad lubadused, vastas Mikser, et erakonnale on kõik lubadused olulised. «On selge, et valitsusläbirääkimistel ikka kompromisse tehakse, kui erinevad erakonnad peavad panema ühisosa kokku oma programmidest,» lausus ta ja võrdles läbirääkimisi pokkerimänguga, kus kõik varjavad oma kaarte. «Kui anda mõista, mis on oluline ja mis ebaoluline, siis läbirääkimiste partnerile mängib see eelised kätte,» lisas ta.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks võimalikul Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Reformierakonna juhatus otsustas eile alustada võimukonsultatsioone nelja erakonna ehk SDE, IRLi, Vabaerakonna ja EKREga. Valimistulemusi ja poliitilist olukorda arutas eile õhtul ka SDE juhatus, mis andis Mikserile volituse alustada vajadusel koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone.

IRLi eestseisus ja Vabaerakonna juhatus arutavad valimisjärgset olukorda täna, EKRE juhatus ilmselt kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles