Savisaar käis presidendi jutul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile valimisjärgseid poliitilisi kohtumisi alustanud president Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsaluga. Enne kella 16 lõppes kohtumine ka Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega.

Savisaar võttis kohtumisele kaasa partei peasekretäri Priit Toobali.

Kui ajakirjanikud Ilvese juurest saabunud Savisaarelt uurisid, mida ta arvab, et Reformierakond Keskerakonna partnerina välistab, siis ütles Savisaar, et «see on nende valik, aga ma arvan, et see pole tark valik».

Toobal lisas, et kuna Keskerakond sai nii palju hääli, siis pole mõistlik neid välistada.

Eile kohtus Ilves riigikogu valimised võitnud Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri ja Vabaerakonna juhi Andres Herkeliga.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse mitmeks eri koalitsiooniks, millest 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks võimalikul Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Reformierakonna juhatus on otsustanud alustada võimukonsultatsioone nelja erakonna ehk SDE, IRLi, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles