Riigikogu liige natsiõudustest: selline nn «range» kord tõi Saksamaa sügavalt p**sest välja

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison.
Jaak Madison. Foto: Elmo Riig

Riigikokku valitud konservatiivse rahvaerakonna liikme Jaak Madisoni blogis seisis pikalt kõigile lugemiseks üleval postitus, kus ta otsis fašismi ja natsismi postiviiseid külgi.

Jaak Madison selgitab oma poliitblogis, et teda on kaua huvitanud poliitika ja ka kommunism, fašism natsionaalsotsialismist jne. «Kuid eriti tähelepanuväärne on mu meelest fašistlik ideoloogia, mis on oma olemuselt üsnagi süütu, aga mida on kujutatud kui saatana kehastust,» kirjutas Madison.

Pärast riigikokku pääsemist on vastuoluline postitus palju tähelepanu saanud.

«On tõsi, et olid koonduslaagrid, sunnitöölaagrid, harrastati gaasikambritega mänge, kuid samas selline nn «range» kord tõi ka Saksamaa tol ajal üsna sügavalt p**sest välja, sest areng, mis põhines küll esmajärgul sõjatööstuse arengule, viis see siiski riigi vaid loetud aastatega Euroopa üheks võimekamaks,» kirjutas Madison.

Ta lisas, et ei taha õigustada natsikuritegusid, «kuid asja ei saa vaadata vaid ühe mätta otsast».

Postitus pärines 2012. aasta 10. jaanuarist.

«Ma ei õigusta mitte mingil moel natsikuritegusid. See oli kolm aastat vana postitus ja ma tol ajal uurisin rohkem ideoloogiate kohta. Minu põhirõhk on ikkagi sellel, et näha erinevate maailmavaadete ja valitsemissüsteemide plusse ja miinuseid erinevate tahkude alt,» põhjendas Madison Postimehele. Tema sõnul see postitus eelnevalt vastukaja ei saanud.

Praeguseks võttis ta oma poliitblogi maha, kuna enda sõnul ei kirjutanud ta sinna aktiivselt juba pikka aega. «Praegu on täiesti arusaadav, et teatud inimesed on selle asja üles tõmmanud ja tegelevad mustamisega. Üritavad leida kohta, et rünnata täiesti alusetult.»

Samas nentis Madison, et postitus on kirjutatud kiiruga. «Aga tänapäeva ühiskonna häda ongi see, et inimesed näevad kõikjal äärmuslust ja rassismi. Peaksime mõtlema konstruktiivselt ja arutlevalt.»

Madison ei arva, et postitus saab takistuseks EKREle koalitsiooni pääsemiseks. «Ega EKRET nagunii ei armastata eriti, see raskemaks nagunii midagi ei tee.»

EKRE esimees Mart Helme ütles ERRi uudisteportaalile, et Jaak Madisoni natsi-Saksamaad kiitev blogitekst on üksikisiku arvamusvabadust austav seisukoht ning hinnang Saksamaale ja Saksamaa majandusele. Erakonnas tema sõnul siiski  sümpaatiat Hitleri režiimi suhtes ei ole.

Postitus EKRE lehel.
Postitus EKRE lehel. Foto: EKRE
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles