Reformierakond kutsub konsultatsioonidele neli erakonda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valimised võitnud Reformierakonna juhatus otsustas täna alustada võimukonsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE), Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE).

Esimesed konsultatsioonivoorud toimuvad suure tõenäosusega juba homme. Reformierakonda esindavad kohtumistel erakonna esimees ja praegune peaminister Taavi Rõivas, partei aseesimehed, volikogu esimees Kristen Michal ja peasekretär Martin Kukk, teatas erakond. Aseesimeeste hulka kuuluvad Kaja Kallas, Jürgen Ligi, Keit Pentus-Rosimannus ja Urmas Paet.

«Alustame esialgseid konsultatsioone ühisosa leidmiseks teiste parlamenti valitud erakondadega, välja arvatud Keskerakond,» ütles Rõivas erakonna teatel. ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera» ütles ta, et ei soovi enda koalitsioonieelistust välja öelda enne, kui konsultatsiooniring on lõpetatud.

Valimistulemusi ja poliitilist olukorda arutas täna ka SDE juhatus, mis andis erakonna esimehele Sven Mikserile volituse alustada vajadusel koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone. «Kui sotsiaaldemokraadid koalitsiooniläbirääkimistele kutsutakse, siis soovime võimalikult palju sotsiaaldemokraatide valimislubadusi koalitsioonileppesse saada, et need lubadused ka ellu viia. Sotsiaaldemokraadid ei lähe valitsusse lihtsalt võimu pärast, vaid ikkagi sotsiaaldemokraatlikke eesmärke saavutama,» ütles Mikser erakonna teatel.

IRLi eestseisus ja Vabaerakonna juhatus arutavad valimisjärgset olukorda homme, EKRE juhatus ilmselt kolmapäeval.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, SDE 15, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse kokku kaheksaks eri koalitsiooniks, millest kõige suurem ehk 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. Ka näiteks võimalikul Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil oleks riigikogus 53 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles