Noorim riigikogulane on 23-aastane

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Jaak Madison.
Pildil Jaak Madison. Foto: Elmo Riig
Järva- ja Viljandimaal kandideerinud konservatiivse rahvaerakonna liige Jaak Madison on vastvalitud riigikogu koosseisu kõige noorem – ta saab aprillis 24-aastaseks.  

Jaak Madison on sündinud 22. aprillil 1991 Järvamaal Albu vallas. Oma kodukandis kandideerinud Madison sai 1883 häält ja see üllatas noormeest ennastki.

«Aitas erakonna üldine kampaania ja isiklik kampaania oli selle peale ehitatud, et võimalikult kiiresti teha endale nime ja viia erakonna programm inimesteni. Tulemus üllatas mind ennastki, ma ei arvanud, et nii palju hääli tuleb,» rääkis Madison Postimehele.

Oma isikliku kampaania raames osales ta kohalikes debattides, kohtus valijatega, külastas üritusi ja käis valijatel ukse taga. Samas toimisid nii ka teised kandidaadid.

Riigikogus võtab Madison oma südameasjaks väikeettevõtluse ja maapiirkondade väljarände. Esmalt tuleb vähendada tema sõnul bürokraatiat ettevõtluses, et väikeettevõtted saaksid vabamalt areneda ja maapiirkondades töökohti tagada, kirjeldas ta.

Madison kinnitas, et vanuse pärast ei ole temasse ükski valija ega ka erakonnakaaslane umbusuga suhtunud. Kuid samas nentis, et paljud ei teagi, et ta vaid 23-aastane on. Pigem pakutakse rohkem.

Sügisel astus Jaak Madison Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituuti ja lubas, et ta ei jäta seda riigikogu töö kõrvalt pooleli.

Põhihariduse omandas ta Albu põhikoolis ja siirdus sealt Noarootsi gümnaasiumi. 10. klassi järel õppis Jaak vahetusõpilasena Soomes Hanko rahvaülikoolis põhjalikumalt rootsi ja soome keelt, Põhjamaade ajalugu ning filmindust. Pärast vahetusaasta lõppu jätkas ta õpinguid Tallinna vanalinna täiskasvanute gümnaasiumis, mille kõrvalt käis terve kooliaja erinevatel laevadel müügitööd tegemas ning paralleelselt ka Tallinna teeninduskoolis kelneriõppes. Gümnaasium lõpetatud, alustas Madison 2011. aastal kõrghariduse omandamist Tallinna Majanduskoolis turunduse erialal.

EKREga liitus ta mais 2013 ja kandideeris kohalikel valimistel Albu vallavolikokku, kuhu osutus ka valituks. Ta on vallavolikogu revisjonikomisjoni esimees, EKRE noortekogu juhatuse liige ning Tallinna noorteringkonna juht.

Alates jaanuarist 2012 on Jaak Madison töötanud kruiisilaeval Baltic Queen informatsioonis.

Noorimate riigikokku pääsejate seas on ka näiteks reformierakondlased Martin Kukk (15. august 1987) ja Kalle Palling (27. veebruar 1985), keskerakondlased Siret Kotka (27. juuli 1986), Martin Repinski (6. august 1986) ning Olga Ivanova (15. oktoober 1984) ja sots Jevgeni Ossinovski (15. märts 1986). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles