Miks sotsid oma valimiseelseid reitinguid realiseerida ei suuda?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide valimispidu restoranis Farm
Sotsiaaldemokraatide valimispidu restoranis Farm Foto: Tairo Lutter

Sotsiaaldemokraadid pole juba kolmandaid valimisi järjest suutnud koguda toetust, mida on näidanud valimiseelsete küsitluste tulemused, viitas TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog.

«SDE puhul on märkimisväärne see, et juba kolmandaid valimisi järjest ei ole nad suutnud realiseerida oma valimiseelseid reitinguid,» leidis Aivar Voog. «Üheks põhjuseks on nähtavasti see, et sotsiaaldemokraatide reklaamipanused jäid nii valimispäevale eelnenud nädalal kui ka varem oluliselt nõrgemaks kui Reformierakonna ja Keskerakonna omad,» arvas ta.

«Otsene konkurent Vabaerakond võlus valijaid mitte reklaami, vaid uudsusega kui uus alternatiiv iganenud olemasolevale; aga uudsust oli sotsidel kui valitsuskoalitsiooni kuuluval erakonnal suhteliselt vähe, välja arvatud Mihkel Raud Tartu linnas,» lisas Voog.

Tema hinnangul olid sotsidel üldiselt nõrgad kandidaadid mitte-eestlaste jaoks, eriti valimisringkonnas number kaks (Tallinna kesklinn, Lasnamäe ja Pirita), välja arvatud Jevgeni Ossinovski Ida-Virumaal, kes parandas SDE positsiooni Ida-Virumaal.

Sotsioloog Juhan Kivirähk Turu-uuringute ASist ütles, et sotside toetus on juba tükk aega langenud. «Sotsidele ennustati head tulemust aasta tagasi – enne seda, kui nad valitsuskoalitsiooni läksid. Pärast seda on sotside toetus pidevalt langenud ning paar kuud enne valimisi mina küll neile enam head tulemust ei ennustanud,» märkis sotsioloog Juhan Kivirähk.

TNS Emori viimane küsitlus näitas sotsidele 19,5-protsendist ja Turu-uuringute küsitlus 18-protsendist toetust, valimispäeval said nad aga vaid 15,2 protsendi valijate hääled. Uues riigikogus on sotsidel 15 mandaati, mis on eelmise riigikogu koosseisuga võrreldes nelja võrra vähem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles