Mikser: Reform üritab nüüd peataolekut ära kasutada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reformierakond üritab võimalikult kiiresti alustada läbirääkimisi, et võidujoovastust ära kasutades saavutada parimad tingimused ja kasutada ära nende erakondade peataolekut, kes jäid valimistel ootustele alla, prognoosib SDE esimees Sven Mikser.

Pärast 2011. aasta valimisedu rääkisid sotsid aastaid, et 2015. on eesmärgiks valimisvõit. Tuli hoopis allajäämine eelmisele tulemusele. Millega alt läksite?
See analüüs, mis jäi tegemata või mis ei leidnud valijate mõistmist, seisab alles ees. Kui tuua välja kolm faktorit, siis uued tulijad ei saa tulla 101-le lisaks, vaid peavad tulema kellegi arvelt. Valijal oli soov näha uusi jõude parlamendis ja mitmed vanad olijad - sealhulgas meie - pidid neile kohti loovutama.

Kindlasti Reformierakonna ja Keskerakonna väga vastandav kampaania, kus kulutati suuri summasid sellele, et öelda, et «tuleb valida meid, sest muidu tuleb see teine kole koll», kindlasti jättis teised tegijad mõnevõrra lava serva.

Kolmas aspekt on see, et meie kampaania eelarve ei ole kunagi olnud võrreldav ei Reformierakonnaga ega ka IRLiga. Viimastel on kaotusekibedust ehk isegi rohkem kui meil.

Eelmise koosseisu sotsidest jätkavad riigikogus vaid viis nime. Kas võib öelda, et valimisnimekirja komplekteerides läksite liiga suurele riskile?
Ma ei usu. Lisaks jätkavad ju ka kõik kuus meie ministrit ja lisaks on meil korraliku tulemuse teinud uusi tulijaid. Ma ütlen mälu järgi, et 2003. aastal jätkas isegi vähem eelmise koosseisu saadikuid kui sel korral.

Aga ikkagi – Rannar Vassiljev, Karel Rüütli, Marianne Mikko, Jaak Allik – need kõik on Teie erakonna nimed, kes on uuest riigikogust väljas. Kahju ei ole?
See on valija tahe. Mina loomulikult tahaks näha palju sotsiaaldemokraate ja ma usun, et paljud neist kindlasti ei ole Eesti poliitikas lõplikult kadunud. On alati võimalus uuesti tulla.

Millised järeldused sotsid valimistulemusest teevad? Kas võib tulla kõne alla ka erakonna esimehe vahetus?
Erakonna liikmetel on alati võimalus seada üles uus kandidaat. See on nende käes, kas nad tahavad näha mind seda vankrit edasi vedamas või kedagi teist. Minu elu sisu ei ole kunagi olnud ühegi tooli külge klammerdumine. Mina kindlasti tahan muuta Eestit sotsiaaldemokraatlikumaks ja kui mind selleks volitatakse, siis ma olen valmis märkimisväärselt pühenduma.

Ütlesite eile peokõnes, et valimistulemus «loob uusi võimalusi, samal ajal ka ahendab mõnede poliitjõudude mänguruumi». Viimase all pidasite ilmselt silmas sotsiaaldemokraate – isegi kui peaksite koalitsiooni jääma, kaotate ministrikohti. Ka koalitsioonileppes maksab teie sõna nüüd märksa vähem.
Ilmtingimata mitte. Kui vaatame teoreetilisi koalitsioone, siis suured ja turvalised enamused annaks kokku Reformierakond koos Keskerakonnaga või Reformierakond koos sotside ja IRLiga. Kõik ülejäänud kombinatsioonid on tegelikult väga napi enamusega ja see piirab ka Reformierakonna mänguruumi.

Ma prognoosin, et Reformierakond üritab võimalikult kiiresti alustada läbirääkimisi, et võidujoovastust ära kasutades saavutada parimad tingimused ja kasutada ära nende erakondade teatavat peataolekut, kes jäid ootustele alla. Kui tahta teha koalitsiooni sotsiaaldemokraatide ja vabaerakonnaga, siis selle koalitsiooni enamus on võrdlemisi napp: 53 kohta. EKREga koalitsioon kõigest 52. See tegelikult annab teistele potentsiaalsetele laua taha kutsutavatele mõnevõrra isegi rohkem mänguruumi.

Milline oleks Teie unistuste koalitsioon?
Ma ei hakka sel teemal spekuleerima. Mis seal salata, seekord jäime pronksile. Isegi Gerd Kanter on läinud mõnikord kulla järele ja tulnud koju pronksiga. See kindlasti ei ole täit rahuldust pakkuv, aga kindlasti ka mitte katastroof. Valija on andnud mandaadi valitsus kokku panna Reformierakonnale ja me ei hakka neile ennetavaid tingimusi seadma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles