Ligi: meil on IRLi suhtes hinges väike kibedus

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Erik Prozes

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ütles intervjuus Postimehele, et ta ei tahaks koalitsiooni moodustamisel ühtegi ust kinni lüüa, kuid tõdes samas, et iga erakonnaga on raskusi.

Kas Reformierakonna jaoks läksid valimised mugavalt või ebamugavalt?

Hästi ebamugav on parlamendi killustumine nn uute jõudude tulekuga, kes tegelikult on kõik vanadest erakondadest inimesed, reeglina palju kandideerinud ja pole kõige nooremad inimesed. Uute jõudude ootus tõi kaks väikest erakonda ja oli teada, et nad tulevad üle künnise. Põhimure on, kas saab kokku vähegi toimivat valitsust. See ei ole kindlasti lahendatud, aga vähemasti on üks selge liider (Reformierakond – toim), kellel on suur tõenäosus, võimalus korralik valitsus kokku panna. Meil on ikka oma nägu ja selged otsused.

Teil pole võimalik kahe erakonnaga valitsuskoalitsiooni moodustada, vaid peab olema vähemalt kolm?

Ma ei arvanudki, et see on võimalik. Aga nüüd on ikkagi parem olukord, kui prognoosid ütlesid ja me saime rohkem kohti. Liider on olemas. Ma arvan, et valitsus moodustatakse kolme, mitte nelja või viie erakonna põhjal. Napi enamuse puhul on olukord kogu aeg kriitiline, riigikogul on hääletuste puhul vaja mobiliseeruda, kuid riigikogu liikmetel on ka palju muid ülesandeid.

Kas nüüd ei võiks koostööks ja kokkulepeteks olla rohkem põhjust?

Ei ole sellel koostööl niiväga häda tegelikult olnud. Võib jääda mulje, et opositsiooni ei toetata, kuid opositsioon mängibki sellistele asjadele, kus neid ei saa toetada. Nad ei lähe reeglina pakkuma asja, mida niigi tehakse, ikka seda, mida teha ei taheta.

Kas teie seisukohalt oli Reformierakonna jõuline ähvardamine Keskerakonnaga ikka aus ja eetiline?

Võib pigem küsida, kas oli aus ja eetiline, et kõik ähvardasid meiega, väitsid, et kõike on vaja kapitaalselt teistpidi teha, aru pähe võtta, lõpuks ometi on aeg, vallutada müüre. Samas teades, et põhimõtteliselt on Eestil väga hästi läinud. Keegi teine ei kritiseerinud Keskerakonda. Kas meie oleksime pidanud ka olema nagu teised? Me oleme lihtsalt liiga palju dokumente ja fakte näinud, et väita, et hoiatus oli vajalik. Aga me ei saanud võidelda kõigi viiega korraga, vaid pidime kindlasti kellegagi rohkem võitlema.

Mis dokumentidest te räägite?

Kapo aastaraamatus on midagi kirjas. See, et Venemaa on teinud panuse Keskerakonnale, pole ju suur riigisaladus. Neil on selge venemeelne saadik Brüsselis.

Need kõik on avalikud faktid, millest te veel räägite?

Eks me ole rohkem dokumente näinud, oleme selle sees elanud.

Kas teiste erakondade kambakasoov teie vastu ei peaks ka Reformierakonda panema rohkem peeglisse vaatama? Ei saa ju olla nii, et üks on õige ja kõik teised valed?

Ma ei öelnud, et teised on valed. Teised valisid selle taktika. Kui meid rünnatakse, ründame enamasti vastu. Ja mis tähendab peeglisse vaatama? Oleme oma otsused teinud parima tahtmise ja teadmise järgi. Me vaatame kogu aeg peeglisse. Poliitikud vaatavad liiga palju peeglisse – see on probleem.

Võib-olla vaatavad edevuse pärast?

Jah. Selle pärast, kuidas nad välja paistavad. Populaarsuse taotlus on kõige suurem probleem üldse. Ma ei näe, et oleksime oma põhimõtete vastu eksinud ja see on kõige tähtsam. Kui sa iseenda suhtes oled järjekindel, siis see on poliitika mõte. Ei tohi olla nii, et kui sa ei meeldi oponentidele, siis on kõik valesti. Kõik oponentide asjad analüüsitakse läbi. Iga päev on ju riigikogus mõni koosolek, kus arutatakse kõigi oponentide eriarvamused läbi.

Kui edasi vaadata, siis millist koalitsiooni te ise näeksite kõige loogilisemana, Eesti tuleviku seisukohalt kõige parema variandina?

Numbriliselt toimiv koalitsioon oli siin äsja laua taga (Postimehe valimisstuudios esmaspäeva hommikul esimesena Reformierakond, sotsid ja Vabaerakond – toim). Ainult 51 häälega on väga raske koalitsiooni teha, aga seda ei saa ka välistada. Ma isiklikult ei tahaks ühtegi ust kinni lüüa, aga raskusi on, ka igaühega eraldi. Kõnelused ju alles algavad.

Kas see, et IRL ja Juhan Parts oleks uuesti valitsuses, on Reformierakonna jaoks vastuvõetav?

Minul oli Juhaniga valitsuses hea klapp, istusime kõrvuti ja viskasime nalja. Nüüd jäsku näen, et ta tuleb kampaanias sellise stiili ja ideega välja, mille üle oleksime aasta tagasi veel koos nalja visanud. Praegune seis on IRLi puhul see, et neil olnud üks inimene, üks idee ja üks vaenlane. Vastane on Reformierakond, mitte Keskerakond või sotsid. See on takistus, muud takistust pole. Nad on väga palju vastandunud konkreetselt meile ja eks meil ole ka hinges väike kibedus alles.

Poliitikas unustatakse pärast valimisi kibedused ja kui vaja, tehakse jälle koostööd?!

Just. Esimese hooga on see kibedus meeles. Meile ei meeldi nende ainus valimisloosung, ütleme ausalt, et ei meeldi see monstrum, mida nad nimetavad maksureformiks. Meil on endal parem plaan, aga kui nemad omast kinni hoiavad, siis on keeruline.

Millal valitsus kokku saab? 2011. aastal, kui seis pärast valimisi oli teie jaoks lihtsam, sest jätkasite IRLiga, kulus valitsuse ametisse astumiseni ikka terve kuu?

Läbirääkimisteks kulub miinimum kolm nädalat, aga pigem kuu lõpus, järgmise alguses saab valitsus kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles