Ilves kohtus täna Rõivase, Mikseri ja Herkeliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna riigikogu valimised võitnud Reformierakonna esimehe Taavi Rõivase, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri ja Vabaerakonna juhi Andres Herkeliga.

«Ma tänan kõiki kodanikke, kes osalesid riigikogu valimistel ning kujundasid oma häälega Eesti tulevikku,» teatas president Toomas Hendrik Ilves täna pärastlõunal tehtud avalduses.

«Me näeme oluliselt muutunud riigikogu ja vajadust senisest laiema koalitsiooni järele, mis eeldab erakondadelt suuremat ja laiapõhjalisemat koostööd nii võimaliku valitsusliidu sees kui ka uue võimuliidu ja opositsiooni vahel,» märkis riigipea, kes ühtlasi õnnitles valimistel enim hääli saanud Reformierakonna esimeest Taavi Rõivast.

«Eesti vajab vastutustundlikku ja teovõimelist valitsust, kellele on võrdselt olulised nii inimeste heaolu suurendamine, Eesti julgeoleku hoidmine, riigihalduse ja kohaliku omavalitsuse reform, edukas ettevalmistus Euroopa Liidu eesistumiseks, aga samuti poliitilise kultuuri parandamine,» ütles riigipea.

Seekordsed riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 101-liikmelises riigikogus 30 kohta. Keskerakond sai parlamendis 27, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 14, Vabaerakond kaheksa ja Konservatiivne Rahvaerakond seitse kohta.

Valimistulemused annavad võimaluse kokku kaheksaks eri koalitsiooniks, millest kõige suurem ehk 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ja IRLil ning 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud.

Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse. 53 kohta oleks seejuures ka Reformierakonna, SDE ja Vabaerakonna koalitsioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles