Loe, kes tuntud inimestest valimistel läbi kukkus ja kes parlamenti pääses

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Pilvre ja Andrei Hvostov riigikokku ei pääsenud.
Barbi Pilvre ja Andrei Hvostov riigikokku ei pääsenud. Foto: Tairo Lutter

Seekordsetel riigikogu valimistel kandideeris ka palju tuntud inimesi, kellest nii mõnelgi õnnestus uue tulijana riigikogus koht kindlustada, ent suur hulk eeldatavatest häältemagnetitest parlamenti ei pääsenud.

Varem IRLi kuulunud, ent vahetult enne valimisi Reformierakonnaga liitunud Eerik-Niiles Kross oli eelmise erakonna ridades tõeline häältemagnet, ent seekord Reformierakonna liikmena kandideerides jäi tulemus tagasihoidlikuks. Mustamäel ja Nõmmel kandideerinud Kross sai kokku 1944 häält, millest riigikokku pääsemiseks ei piisa, küll aga on ta oma piirkonnas esimene asendusliige. Koos Krossiga IRList Reformierakonda üle läinud Yoko Alender kogus Krossist ligi 800 häält rohkem ning kindlustas riigikogu koha.

Reformierakonnas esimest korda kandideerinud Heidy Purga saavutas valimistel aga muljetavaldava tulemuse – 3282 häält tagab talle kindlalt koha parlamendis. Samuti valimistel esimest korda kandideerinud Liina Kersna sai hääli kokku 2386, mis ka riigikogu koha kindlustab.

IRLi liige, ajakirjanik Anvar Samost sai valimistel kesised 761 häält ja valituks ei osutunud. Ka teistel IRLi nimekirjas kandideerinud ajakirjanikel ei läinud kui hästi: Igor Taro kogus 1202 ja Kalle Muuli veidi vähem, 1197 häält. Ehkki parlamendikohta nad ei saanud, on mõlemad kirjas asendusliikmetena.

Ajakirjanik Maksim Rogalski sai vaid 278 häält, millega riigikokku ei pääse. Napilt ehk vaid paari häälega jäi parlamendikohata ka ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja, kes kogus 1305 häält.

Septembris poliitikasse minekust teatanud telenägu, IRLI kandidaat Maire Aunaste ei kogunud valimistel küll suurt häältesaaki, ent pääses 676 häälega kompensatsioonimandaadiga siiski riigikokku.

Sügisel erakonda vahetanud ja nüüd IRLi ridades kandideerinud Aivar Riisalu sai oma ringkonnas 1538 häält, millest riigikokku pääsemiseks jääb paraku napiks.

Sotsiaaldemokraatide uutest tegijatest saavutas hea tulemuse teletööga leiba teeninud Tanel Talve, kes kogus üle 2000 hääle ja kindlustas koha riigikogus. Samuti pääses riigikokku valimistel esimest korda kandideerinud ajakirjanik ja saatejuht Mihkel Raud, kes sai Talvest ligi 1000 häält enam. Kolmas sotside ridades kandideerinud ajakirjanik, valimisnimekirja ankrumees Andrei Hvostov 740 häälega uude riigikokku ei pääsenud.

Varem pikalt Reformierakonda kuulunud, mullu sotsidega liitunud Silver Meikar ei osutunud 738 häälega samuti valituks.

Teiste suuremate erakondadega võrreldes ei õnnestunud Keskerakonnal enne valimisi nii palju tuntud inimesi oma nimekirjas kandideerima meelitada. Ajakirjanik Peeter Ernits kogus Keskerakonna nimekirjas 824 häält ja valituks ei osutunud. Samuti jäid parlamendi ukse taha iluuisutaja Jelena Glebova ja politoloog Kerstin-Oudekki Loone.

Täit nimekirja valituks osutunuist näeb SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles