Reformierakonna juhatus arutab konsultatsioonide alustamist õhtul

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna pidu hotellis Palace.
Reformierakonna pidu hotellis Palace. Foto: Erik Prozes / Postimees

Reformierakonna juhatus arutab riigikogu valimiste tulemusi ja võimukonsultatsioonide alustamist täna õhtul.

Täna koguneb valimistest kokkuvõtteid tegema ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus. Vabaerakonna juhatuse ja Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisuse koosolek toimub homme ning Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) oma ilmselt kolmapäeval.

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ütles täna Postimehe otsesaates, et oli tormiline öö ja nüüd on rahulik hommik. «Eks me saa kokku ja aruta,» ütles ta ja nentis, et programmilised erimeelsused kõigi erakondadega on «piisavalt suured».

SDE esimees, praegusse valitsusse kuuluv Sven Mikser ütles, et kuue erakonnaga parlamendikoosseis ei paku väga palju lihtsaid koalitsioonide moodustamise võimalusi ja läbirääkimised tulevad kindlasti tõsised. Tema sõnul soovisid valijad anda valitsuse moodustamiseks võimaluse Reformierakonnale, kuid samas soovisid nad näha võimul ka värsket jõudu.

Nii peaks uus koalitsioon sisaldama tema hinnangul vähemalt üht uut tulijat ehk kas Vabaerakonda või EKRE. «Usun, et sotsiaaldemokraadid Vabaerakonnaga on võimelised leidma ühisosa ja ilmselt see ühisosa pole väike,» märkis Mikser, kuid lisas, et koalitsiooni moodustaja on siiski valimiste võitja ehk Reformierakond. «Kui Reformierakonna eelistused on teistsugused, siis on nende õigus kutsuda partnerid laua taha ja püüda kokku leppida.»

Kokku annavad valimistulemused võimaluse kaheksaks eri koalitsiooniks, millest kõige suurem ehk 59-liikmeline enamus oleks Reformierakonnal, SDE-l ning Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) ja 57-liikmeline ülekaal Reformierakonna ja Keskerakonna valitsusel. Samas on Reformierakond koostöö Keskerakonnaga juba välistanud. Ülejäänud kombinatsioonid annaksid võimuliidule 52- või 53-liikmelise enamuse.

Mikser märkis saates, et kõigil neist on oma võimalused ja oma ohud, seejuures on kolme osapoolega koalitsioone raskem neli aastat koos hoida kui neid, kus on kaks osalist.

Sügisel loodud Vabaerakonna esimees Andres Herkel nimetas ohusignaaliks, et need koalitsioonid, mida Reformierakond on varem juhtinud, ei ole tervet valitsemisperioodi kestnud. Viimase nelja aastaga on Reformierakond koalitsioonis olnud nii IRLi kui SDEga, märkis ta.

«Tekib küsimus, miks ei ole võimalik neid kaht kombineerida. Võib loota ka meie peale, aga me pole ainsad mängijad sellel väljal. Kombinatsioone on kindlasti rohkem ja neist kaalutlustest tahaks selgemini aru saada,» ütles Herkel, kelle sõnul pole Vabaerakond praegu veel ka otsustanud, milline oleks nende reaktsioon.

EKRE esimees Mart Helme ütles, et erakond tahaks olla uues riigikogus konstruktiivses opositsioonis. Tema sõnul tegi Reformierakond valimistel küll muljet avaldava tulemuse, kuid samas on partei senisel juhtimisel riigi ette kerkinud tohutu hulk probleeme alates majanduse kehvast toimimisest kuni väljarände ja iibeprobleemideni.

IRLi esimees Urmas Reinsalu kinnitas samas, et IRL on valmis koalitsioonikõnelustel osalema. Keskne küsimus on tema sõnul Eesti riigi kurss, mida uus valitsus hakkab määrama.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson viitas aga, et Keskerakond loodab nelja aasta jooksul veel ka valitsusse saada. Tema sõnul on kuue erakonnaga parlamendis võimuliidud hoopis muutlikumad, mistõttu ei saa praegu neljaks aastaks midagi veel lukku panna. «Ei saa täna öelda, et on kivistunud Reformierakonna võim,» märkis ta.

Simsoni sõnul võimaldab Keskerakonna 27 kohta järgmisel neljal aastal parlamendis oma seisukohtade eest seista. «Kindlasti meie taotlus on oma lubadusi valitsuses ka ellu viia,» ütles ta.

Riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 27,7 protsenti häältest. Keskerakond pälvis 24,8, SDE 15,2 ja IRL 13,7 protsendi valijate toetuse. Sügisel asutatud Vabaerakonda toetas 8,7 ja seni riigikogus esindamata EKREt 8,1 protsenti hääletanutest, selgus vabariigi valimiskomisjoni vahetult enne keskööd avaldatud andmetest.

Selle tulemusega sai Reformierakond 101-liikmelises riigikogus 30, Keskerakond 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta.

Eelmiste valimistega võrreldes kaotas enim ehk üheksa kohta IRL, kes tegi ühtlasi ka viimaste valimiste kõige halvema tulemuse: 2011. aasta valimistel sai erakond 20,5 ja 2007. aastal 17,9 protsenti häältest. Neli kohta kaotas 2011. aastaga võrreldes SDE ja kolm kohta Reformierakond. Senistest parlamendiparteidest võitis Keskerakond ainsana ühe koha juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles