Valimiste 7 olulist järeldust

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Postimees reastas 7 olulist tähelepanekut eile toimunud riigikogu valimiste kohta.

Foto: Liis Treimann

1. Kaks suurt võtsid oma.

Hoolimata muljest, et rahvas tahab uut poliitikat korjasid kaks suurimat poliitjõudu - Reformierakond ja Keskerakond oma häältesaagi ikkagi kokku ja on jätkuvalt Eesti poliitmaastiku valitsejad.

Vabaerakonna juht Andres Herkel viis oma partei riigikogusse.
Vabaerakonna juht Andres Herkel viis oma partei riigikogusse. Foto: Andrus Peegel

2. Kaks uut parteid parlamendis.

Poliitiliste muutuste soovijad tõid parlamenti kaks uut poliitilist jõudu: Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna. Seetõttu vajab uus valitsuskoalitsioon kolmeparteilist liitu.

3. Isamaa ja Res Publica Liidu suur häving.

Oluliselt reklaami panustanud ja uute tuntud nägudega oma nimekirju rikastanud IRL sai üllatavalt kesise tulemuse ehk eelmiste valimistega võrreldes kahanes nende häältesaak koguni kolmandiku võrra. Isamaaliitlaste lahkumine viis osa nende toetajaskonnast ning Res Publica tiib pole siiski oma tugevust suutnud näidata. Kahtlane oli ka Juhan Partsile kui esinumbrile panustamine, sest Partsi populaarsus ja kuvand pole eriti head. Esinumbrilt alles 19's tulemus pole just see, mida loodeti.

4. Sotsiaaldemokraatide ootuste luhtumine.

Lootus, et head uuringutulemused ja valitsuses enda inimeste näitamine kasvatab ka partei toetajate hulka, ei teostunud. Loodetud 30 koha asemel saadi vaid 15 ning ka kogutud häältesaak oli 11 tuhande võrra väiksem kui neli aastat tagasi. 22'st sotsidest riigikogu liikmest säilitas koha vaid 5. Tundub, et Eestis vasakpoolsus pole endiselt eriti populaarne ning sotsiaaldemokraadid peavad taas oma kuvandi üle hakkama mõtlema.

5. Uute tegijate esiletõus.

Uute tegijatena tegid suurepärase tulemuse Mart Helme, Artur Talvik, Ants Laaneots, Anne Sulling, Henn Põlluaas, Ain Lutsepp, Maris Lauri, Mihkel Raud, Heidy Purga, Liina Kersna, Krista Aru ja Tanel Talve.

Edgar Savisaar võib rõõmsalt torti lahti lõigata.
Edgar Savisaar võib rõõmsalt torti lahti lõigata. Foto: Erik Prozes

6. Edgar Savisaare täht särab endiselt.

Kuigi Edgar Savisaar hoidus valimiskampaanias esinumbrite väitlustest kõrvale ning tuli välja alles paar päeva enne valimisi, piisas sellest tema valijatele. Savisaare enda suurepärane isiklik ja samuti taasiseseisvumise aja rekord 25 072 häält ning sellega teenitud neli isikumandaati kinnitavad, et tema valijad usuvad endiselt temasse ja ka Keskerakonda. Keskerakonna häältesaagi suurenemine võrreldes eelmiste valimistega paneb Keskerakonna siiski valimiste võitjate hulka, kuigi valitsusse neile endiselt asja ei ole.

7. Ajakirjanikest ei saanud häältemagneteid.

Ajakirjanike massiline värbamine erinevate parteide ridadesse ei toonud siiski loodetud tulemust ning vaid Mihkel Raud, Heidy Purga, Viktoria Ladõnskaja ja Tanel Talve suutsid riigikokku pääseda. Nüüd tuleb ennast parteiliselt määratlenud ajakirjanikel mõelda, millega edasi tegeleda, sest sõltumatus on neil kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles