Uuest riigikogust jäi välja ainult üks minister

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus oma viimasel valimiseelsel istungil.
Valitsus oma viimasel valimiseelsel istungil. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu valimistel osutusid valituks kõik praeguse valitsuse ministrid peale reformierakondlase Mati Raidma.

Enim hääli kogus Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas, kes pälvis Harju- ja Raplamaal 15 862 valija toetuse. Teise tulemuse tegi erakonna ministritest Jõgeva- ja Tartumaal 5962 häält saanud tervise- ja tööminister Urmas Kruuse, kellele omakorda järgnes Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas 5717 häält saanud välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling kogus Tartu linnas 4197, kultuuriminister Urve Tiidus Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal 4114, rahandusminister Maris Lauri Mustamäel ja Nõmmel 4019 ning siseminister Hanno Pevkur Võru-, Valga- ja Põlvamaal 3816 häält. Kõige vähem ehk 959 häält sai Jõgeva- ja Tartumaal kandideerinud keskkonnaminister Mati Raidma, kelle tulemus ei olnud ministritest ainsana riigikokku pääsemiseks piisav.

Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast osutus suurima häältearvuga valituks partei esimees, kaitseminister Sven Mikser, kes sai Harju- ja Raplamaal 4962 häält. Põllumajandusminister Ivari Padar pälvis Võru-, Valga- ja Põlvamaal 3992, sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt Järva- ja Viljandimaal 3816, justiitsminister Andres Anvelt Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas 3558, haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski Ida-Virumaal 2787 ning majandus- ja taristuminister Urve Palo Harju- ja Raplamaal 2023 valija toetuse.

Riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 27,7 protsenti häältest. Keskerakond kogus 24,8, SDE 15,2 ja IRL 13,7 protsendi valijate toetuse. Sügisel asutatud Vabaerakonda toetas 8,7 ja seni riigikogus esindamata Konservatiivset Rahvaerakonda 8,1 protsenti hääletanutest, selgus vabariigi valimiskomisjoni vahetult enne keskööd avaldatud andmetest.

Selle tulemusega sai Reformierakond 101-liikmelises riigikogus 30, Keskerakond 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta.

Eelmiste valimistega võrreldes kaotas enim ehk üheksa kohta IRL, kes tegi ühtlasi ka viimaste valimiste kõige halvema tulemuse: 2011. aasta valimistel sai erakond 20,5 ja 2007. aastal 17,9 protsenti häältest. Neli kohta kaotas 2011. aastaga võrreldes SDE ja kolm kohta Reformierakond. Senistest parlamendiparteidest võitis Keskerakond ainsana ühe koha juurde.

Järgmises koalitsioonis on suure tõenäosusega kolm osalist, sest Reformierakond on koostöö Keskerakonnaga välistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles