Postimehe valimissaade: parteijuhid kommenteerisid värskeid tulemusi

Karin Kangro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees korraldas esmaspäeva hommikul kell 10 otsesaate, kus värskeid valimistulemusi kommenteerisid kõigi kuue riigikokku pääsenud erakonna juhtpoliitikud.

Saates osalesid Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi, Keskerakonna aseesimees Kadri Simson, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu, Vabaerakonna juht Andres Herkel ja Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme. Postimehe valimissaadet juhtisid ajakirjanikud Argo Ideon ja Toomas Randlo.

Riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, kes sai 27,7 protsenti häältest. Keskerakond pälvis 24,8, SDE 15,2 ja IRL 13,7 protsendi valijate toetuse. Sügisel asutatud Vabaerakonda toetas 8,7 ja seni riigikogus esindamata Konservatiivset Rahvaerakonda 8,1 protsenti hääletanutest, selgus vabariigi valimiskomisjoni vahetult enne keskööd avaldatud andmetest.

Selle tulemusega sai Reformierakond 101-liikmelises riigikogus 30, Keskerakond 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta.

Eelmiste valimistega võrreldes kaotas enim ehk üheksa kohta IRL, kes tegi ühtlasi ka viimaste valimiste kõige halvema tulemuse: 2011. aasta valimistel sai erakond 20,5 ja 2007. aastal 17,9 protsenti häältest. Neli kohta kaotas 2011. aastaga võrreldes SDE ja kolm kohta Reformierakond. Senistest parlamendiparteidest võitis Keskerakond ainsana ühe koha juurde.

Järgmises koalitsioonis on suure tõenäosusega kolm osalist, sest Reformierakond on koostöö Keskerakonnaga välistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles