VVK sekretariaadi juht: ootame tublit osavõttu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Tallinnas Lasnamäel
Valimisjaoskond Tallinnas Lasnamäel Foto: LIIS TREIMANN/PM/

Vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadi juhataja Priit Vinkeli hinnangul jääb riigikogu valimistest osavõtt vähemalt samale tasemele nagu 2011. aastal, mil hääletamas käis 63,5 protsenti valijatest.

Foto: Indrek Sammal

Vinkel ütles Postimehele, et hääletamine on valimisjaoskondades seni kulgenud suuremate probleemideta. Tema sõnul on inimesed aktiivsed ja huvi suur ning seda kinnitavad ka nii seni jaoskondadest tulnud tagasiside kui hääletanute hulk.

Kella 16ks oli vabariigi valimiskomisjoni andmetel hääletamas käinud 56 protsenti valijatest, samas kui 2011. aasta valimistel oli samaks ajaks oma hääle andnud 53,9 protsenti.

Vinkeli sõnul on siiski veel vara öelda, kas seekordne valimisaktiivsus kujuneb suuremaks kui nelja aasta tagune 63,5 protsenti. «Ootame tublit tulemust. Suure tõenäosusega oleme vähemas samas graafikus mis neli aastat tagasi ehk 63 protsenti ja natuke peale, aga võib-olla tuleb rohkem,» ütles ta ja lisas, et kõik sõltub sellest, kui aktiivsed on valijad veel pärastlõunal ja õhtul.

Valimistulemused hakkavad järk-järgult selguma alates kella 20, mil jaoskonnad suletakse. Lõplikke tulemusi pole Vinkeli sõnul oodata aga enne keskööd. «Valimisjaoskondade arv on veidi vähenenud, suurtes linnades on suured jaoskonnad, mistõttu nende häälte lugemiseks võib veidi rohkem aega minna. Nii et enne keskööd ei lubaks midagi,» lisas ta.

2011. aasta valimistest võttis osa kokku 580 264 inimest ehk 63,5 protsenti valijatest. Suurim oli valimisaktiivsus Tallinnas, kus käis hääletamas 69,9 protsenti, ja väikseim Ida-Virumaal, kus hääletajaid oli 56,1 protsenti.

2007. aasta riigikogu valimistel oli osalus 61,9 ja 2003. aastal 58,2 protsenti. Ka nendel valimistel käisid kõige aktiivsemalt hääletamas Tallinna, täpsemalt Mustamäe ja Nõmme elanikud, kõige passiivsemad olid elanikud Ida-Virumaal.

Suurim on valimisaktiivsus olnud esimestel taasiseseisvumisjärgsetel riigikogu valimistel: 1992. aasta valimistel käis hääletamas 67,8 ja 1995. aastal 68,9 protsenti valijatest. Neist kohe järgmistel, 1999. aasta valimistel kukkus osalus aga 57,4 protsendile, mis on seni ka kõige väiksem osalusprotsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles