Peaministrikandidaatide debatis toimus terav väitlus

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänases ETV peaministrikandidaatide debatis osalevad Taavi Rõivas (Reformierakond), Edgar Savisaar (Keskerakond), Juhan Parts (Isamaa ja Res Publica Liit), Sven Mikser (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Mart Helme (Konservatiivne Rahvaerakond) ja Andres Herkel (Vabaerakond). Saatejuhid on Andres Kuusk ja Lauri Hussar. Postimees hoiab lugejaid parteiliidrite debatil toimuvaga jooksvalt kursis.

Helme: maavarade kasutusel võtmine on üks võimalus. Fosforiit on meie sisuline kullapott.

Mikser: meie jaoks on kõik tähtsad - sh venekeelsed inimesed.

Rõivas: võib ilkuda, et me pole ELi rikkama viie riigi hulgas. Me ei tohiks olla rahul, et meie elatustase on väiksem kui Põhjamaades.

Savisaar: arvan, et meil läheb homme valimistel hästi.

Parts: eelarves on raha olemas meie maksureformi jaoks. Meie reform on klassikaline parempoolne meede.

Herkel:  lausung, et riik tuleb rahvale tagasi anda, sai populismi edetabeliga tähelepanu. Kummaline, et teiste parteide rahalubadused populismiuurijate tähelepanu ei pälvinud.

Maksupoliitika.

Parts: madalapalgalised peavad rohkem panustama. Meie maksureform aitab kiiresti nende sissetulekuid parandada.

Rõivas: meil pole seisakut ja meie palgad on Lätist-Leedust kõrgemad. Kõrgepalgalised töökohad on tähtsad ja neid ei tohiks astmelise tulumaksuga tõrjuda. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine on parem plaan kui IRLi oma.

Savisaar: suur osa ettevõtetest maksavad madalat palka, sest pole vajadust kõrgemat palka maksta. Meie alampalga plaan aitab. Eestis peab riik töötajate esindusfunktsiooni täitma.

Mikser: palgavaesuse vastu aitab palgatõus rohkem kui palkade külmutamine, mida toob kaasa IRLi plaan. Riik peaks palgatõusuks  rohkem panustama täiendõppesse.

Helme: me võime siin kõike lubada. Oluline on, et ettevõtted peaks rohkem teadlastega koostööd tegema.

Herkel: hea, et kõik näevad siin probleemi. Mulle tundub ka IRLi skeem keerukas ja reformi plaani jaoks ei pruugi raha olla. Meie plaani järgi tuleks tõsta tulumaksuvaba miinimumi ja tõsta samas tulumaksu.

Parts: vale arvamus, et meie plaan soosib madalaid palku. Reformierakond on peitnud maksuerandite kaotamise plaani.

Rõivas: ma oleks uskunud sellist stiili Savisaarelt, mitte sinult, Juhan. See on alatu. Meil on kate olemas: 460 miljonine plaan - tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõstmise plaan, kulude kokkuhoid ja majanduskasv.

Savisaar: ma kaitseks Partsi. Mis maksuerisused siis Reformierakonna poolt kaotatakse - ravimid, raamatud, ajalehed?

Mikser: Reform on tõesti rääkinud maksuerisuste kaotamisest. Me ei peaks üksteisega hirmutama. Peaksime pigem tegelema majanduse arendamisega.

Rõivas: kinnitan, et mingit suurt maksuerisuste kaotamist ei tule.

Herkel: meile meeldib, et maksuerisusi meil ei ole väga palju, samas võiks neid mõne valdkonna toetuseks rohkem olla - näiteks laevade toomine Eesti lipu alla.

Majanduse elavdamine

Parts: tuleks investeerida infrastruktuuri, aidata kasvuettevõtteid (põlevkivitööstus). Valitsus peaks rohkem olema eestvedaja ja innustaja.

Savisaar: Tuleks taastada ettevõtete tulumaks ja astmeline tulumaks ning siis kehtestada maksurahu.

Rõivas: tuleks luua uusi töökohti, meelitada ligi ettevõtjaid ja see toob ka majanduskasvu.

Mikser: tuleks inimtööjõudu rohkem väärtustada.

Savisaar: loogika on, et Tallinnas inimeste arv kasvab ja mujal Eestis langeb, meil liigub tasuta ühistransport. Osa muudkui räägib, aga osa teeb ära. Reformierakond on 15 aastat võimul ja pole midagi ära teinud.

Helme: meie haritumad on täna üle 50-aastased - see on probleem. E-riik meil kolkakülades ei toimi ja sinna ei tasu investeerida. Tuleks riigihankega infrastruktuuri parandada.

Rõivas: Savisaare jutt ei pea mitmes osas paika. Praegu on mitmed asjad saanud liikvele - praamid, Rail Baltic, põlevkiviasjad, mis Partsi ajal ei liikunud eriti.

Parts: miks me andsime LNG terminali ära? Põlevkiviõlisektoris on inimesed paraku juba koondatud. Rail Balticu trassiga on ka jama.

Mikser: vajadus on riigireformi järele, et ministrid ei tegeleks igaüks omaette. Palju tähtsaid asju tuleks teha peaministri tasemel.

Herkel: ka minu meelest ei tea valitsuses üks jalg seda, mida teine teeb. Küsimus on ka erakondades, et valitsus töötaks meeskonnana. Eraomand pole täna enam väärtustatud.

Julgeolek.

Rõivas: idanaaber on käitunud agressorina juba mitu aastat. Venemaal ja Putinil on siin vastutus ja sellises olukorras on keeruline meil minna Moskvasse ja silm kinni pigistada.

Savisaar: ka meie jaoks on Nemtsovi mõrv ränk sündmus. Ma olen küll mures, mis piirist saab. Putini režiimi saab ohjeldada, kui piir oleks korras, kes ikkagi reetur Simmi eest vastutab? Meil oleks vaja rahu Ukrainas - paljud meie ettevõtted kannatavad selle pärast.

Mikser: muutus on olnud pikaajaline - Venemaa on investeerinud oma vägedesse. Putin usub, et meie regioonis on tal ülekaal. Tuleb oma kaitsevõimet edasi arendada, peaksime tegema diplomaatilist tööd, et solidaarsus püsiks.

Parts: Venemaad peab tundma. Ei tohi lasta end hirmutada. Peame ajama järjepidevat riigikaitsepoliitikat ja keele- ning kodakondsuspoliitikat.

Helme: Venemaa taotleb Nato lagunemist ja end ümbritseda puhvertsoonidega. Saame taastada relvastatud piirivalve ja ehitada piirile tõkked, ehk ka lahkuma miinide vastasest konventsioonist.

Herkel: riigikaitse on väga tähtis. Kaitsekulutusi tuleks veel tõsta. Nüüd tuleb kaitsta riikide suveräänsust, veel mõni aeg tagasi kaitsesime sõnavabadust.

Rõivas: käivad ettevalmistused mitmete võimekuste väljaarendamiseks. Julgeolek on väga tähtis. Savisaar peaks mõistma hukka Venemaa agressiooni Ukrainas - ta pole seda teinud.

Savisaar: Ukraina küsimuses on meil sarnased seisukohad. Tuleb toetada Euroopa valitsusjuhte.

Rõivas: Reformierakond toetab ajateenistuse jätkamist.

Mikser: Venemaad peab survestama ja sanktsioone veel suurendama. Tähtis on ka Putinil mitte lasta võita Ukrainas, seda me ei tohi lasta lubada.

Helme: peale Ukrainat on järgmine Baltikum, me jookseme ajaga võidu.

Parts: oleme lõimumises liikunud hästi. Peaksime vene inimestele andma rohkem võimalusi Eestis, et vene vähemused oleksid rohkem Eesti riigi taga.

Herkel: Ukraina on viimane piir, mida Euroopa peaks kaitsma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles