Postimehe valimisstuudio: Keskerakonna ja Reformierakonna valimistulemuste vahe tuleb napp

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe valimisstuudio.
Postimehe valimisstuudio. Foto: Erik Prozes / Postimees

Postimehe tänases valimisstuudios, mida juhtis Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, lahati viimaseid arvamusküsitlusi ning valimiskampaaniat tervikuna. 
 

Valimisstuudio algas viimastel nädalatel palju furoori tekitanud teemaga: erinevused erakondade valimiseelse toetuse uuringute tulemustes. Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk selgitas, et uuringutulemuste erinevuse põhjus seisneb küsitlusmetoodika erinevustes. Ta selgitas, et Turu-uuringute AS teeb rohkem näost näkku küsitlusi. Seevastu TNS Emor kasutab kombineeritud meetodite kogumit: näost näkku ning interneti vahendusel.

Emori uuringuekspert Aivar Voog selgitas, et nad on ajakohastanud oma meetodeid, sest inimesi ei saa sageli kodunt kätte, inimesed on muutunud mobiilsemaks. Seetõttu on nad eelnevalt erinevaid viise kombineerinud ning on jõudnud veendumusele, et see, mida nad praegu kasutavad, on efektiivne.

Nii Kivirähk kui ka Voog tõdesid, et küsitlusgrupid on erinevad: need, keda saab kodunt kätte, on suurema tõenäosusega Keskeerakonna (KE) ning venekeelsed valijad, ja need, kes on mobiilsed ning kättesaamatud, kalduvad rohkem toetama Reformierakonda (RE).

Kivirähk juhtis tähelepanu asjaolule, et e-hääletus ei suurenda üleüldist valimisaktiivsust, sest inimesed lihtsalt muudavad oma hääletamisviisi.

Ka Voog nentis, et protsess on lineaarne. «Osa inimesi tahab sellest vaevast kiiremini lahti saada,» lausus ta. Emori uuringujuhi sõnul on e-hääletajate suure arvu tõttu erakondade valik elektroonilise hääletuse tulemustes sel korral arvatavasti mitmekesistunud. Niisamuti märkis Voog, et KE suhtumine e-valimistesse on muutnud venekeelsete valijate e-hääletamisse kaasamise võimatuks.

Järgmine teema, millel peatuti, oli Vabaerakonna (VE) ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) populaarsuse kasv mõn nädal enne valimisi. Voog nentis, et nende erakondade toetus hakkas suurenema alles siis, kui hakkas selguma, millised kandidaadid on nad välja pakkunud. Rahvusringhäälingu juhatuse liikme Ainar Ruussaare hinnangul aitas VE-l ja EKRE-l toetust suurendada tõik, et nad tulid välja täisnimekirjadega.

Nii Ruussaar kui ka Kuku raadio peatoimetaja Riikoja ennustasid, et riigikokku pääsevad viis erakonda, st kas EKRE või VE saab parlamendivälistest erakondadest valimistel vajalikud hääled kokku. Ka Kivirähk nõustus nendega, kuigi loodab ise, et need kaks parteid pääsevad parlamenti. Tema sõnul muutub elu siis riigikogus huvitamaks ning ei sünni kaheparteilist koalitsiooni.

Valimisstuudios arutati ka erakondade valijaskonda.

Kivirähk ütles, et VE on saanud palju protestihääli, mis soovivad Eesti poliitika avardumist rahvakogu ajast. Samuti mainiti, et ka EKRE-l on korralik, kindel valijabaas; erakond pakub nende poolt hääle andnutele väljundi, olgugi et nad konkureerivad Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL).

Voogi sõnul puudub KE valijal erinevalt teistest parlamendierakondadest alternatiiv.  Kivirähk pakkus välja, et KE valija kujutab keskparteid Savisaare erakonna, st Savisaar annab ise reitingu erakonnale. Ta tõi võrdluse, et Rõivase populaarsus peaministrikandidaadina sõltus sellest, et ta on RE kandidaat.

Puudutati ka venekeelseid valijaid. Ruussaar märkis, et KE teeb nende seas ukselt uksele valimiskampaaniat, mis pidavat venekeelsele valijaskonnale meelt mööda olema. Riikoja lisas, et kohalikele venelastele meeldib, kui keegi tegeleb nendega, tehes spetsiaalselt nende seas kampaaniat.

Rääkides erakondade reitingutest, pakkus Kivirähk välja, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetuse vähenemise põhjustas koalitsiooni moodustamine REga. Ruussaare arvates läheb sotsidel siis hästi, kui nad on opositsioonis. Riikoja sõnas, et SDEs pole olnud tugevat liidrit. «Mikser ei ole sellise karismaga nagu Savisaar või Ansip ning pika ajalooga.»

Mis puudutab valimiste võitjasse, siis Riikoja arvas, et KE ja RE valimistulemuste vahe saab olema napp, sellega nõustus Kivirähk. Nii Riikoja kui ka Voog pakkusid, et RE võidab siiski.

Tänast Postimehe valimisstuudio analüüsi saab järelvaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles