Savisaar: kes on miinimumpalga tõusu pidur?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ning Keskerakonna esimees ja partei peaministrikandidaat Edgar Savisaar salvestasid täna Tallinnas Kuku raadios valimisdebati.
Peaminister ja Reformierakonna esimees Taavi Rõivas ning Keskerakonna esimees ja partei peaministrikandidaat Edgar Savisaar salvestasid täna Tallinnas Kuku raadios valimisdebati. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar imestas Kuku raadio saates «Valimisstuudio», kes on olnud siiani piduriks, et miinimumpalk juba praeguseks pole tõusnud 1000 eurole.

Saatejuht küsis Savisaarelt, kuidas kavatseb erakond hakata täitma oma lubadust kirjutada riiklikult ette 1000-eurost miinimumpalka. Savisaar lausus, et see saab tulla eri tegevustest ning rääkis, et paljud ettevõtted suudavad praegugi maksta sellist alampalka ka ilma sunnita. «Ärge unustage sunnist, vähemalt Keskerakonna puhul,» märkis Savisaar.

«Siit järeldan, et Keskerakond ei võtnud seda lubadust väga tõsiselt, sest antud lubadus oli kohe aastal 2015 administratiivselt tõsta alampalk 1000 eurole,» imestas seepeale peaminister Rõivas.

Ta analüüsis alampalga kiire tõstmise mõjusid, selgitades, et seaduste järgi polegi riigil võimalik alampalka ette öelda, sest see on tööandjate ja töövõtjate kokkuvõte. «Aga oletame, et me ütleksime selle ette, siis kiire tõstmine tekitab suuremat tööpuudust,» ütles Rõivas. «Kindlasti on neid, kes pankrotti lähevad, sest kasumit kunstlikult ei suurenda. Need töötajad, kes olid nõus 700 euroga töötama, jäävad tööta. See on küll populistlik ja tore lubadus, aga ma arvan, et Eesti inimesed saavad aru, et sel pole arvutust ega sisu taga. Tööandjad ütlevad, et palku tuleb tõsta küll, aga seda, et keegi kuskilt käsu korrast ütleb, et hakake rikkamaks, ei saa külll olla.»

Savisaar jäi aga enda juurde, et Keskerakond suudaks alampalga tõstmise ära teha. «Kui näiteks Eesti firma tegutseb Soomes ja maksab seal inimväärset palka, siis suudab ta seda teha siin ka. Kui ei tõsta palku, tuleks külmutada hindu. Variante on. Aga seda on palju raskem teha kui palku mõjutada.»

«Küsimus ei ole selles, kust raha tuleb, vaid miks ei ole siiani kõrgemat miinimumpalka maksma hakatud - kes on olnud piduriks? Sellist elementaarset palgataset on edasi lükatud, selle oleks pidanud ammu ära tegema,» põrutas Savisaar.

Rõivas torkas seepeale, et hindade külmutamise jutt on naeruvaäärt, kuivõrd eelmisel aastal hinnad hoopis langesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles