Postimehe valimispäevik: võitja on selgunud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva õhtul eetris olnud Postimehe valimiste otsesaade on järelvaadatav. Allpool on võimalik lugeda valimisõhtu kokkuvõtet.

Tulemused

Riigikogu valimised võitis kolmandat korda järjest Reformierakond, keda kogus 27,7 protsenti häältest, kokku pääses parlamenti kuus erakonda.

Keskerakond pälvis 24,8, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 15,2 ja Isamaa ja Res Publica Liit 13,7 protsenti häältest. Sügisel asutatud Vabaerakonda toetas 8,7 ja seni riigikogus esindamata Konservatiivset Rahvaerakonda 8,1 protsenti hääletanutest, selgus vabariigi valimiskomisjoni vahetult enne keskööd avaldatud andmetest.

Selle tulemusega sai Reformierakond 101-liikmelises riigikogus 30, Keskerakond 27, SDE 15, IRL 14, Vabaerakond kaheksa ja EKRE seitse kohta.

Eelmiste valimistega võrreldes kaotas enim ehk üheksa kohta IRL, kes tegi ühtlasi ka viimaste valimiste kõige halvema tulemuse. 2011. aasta valimistel sai IRL 20,5 ja 2007. aastal 17,9 protsenti häältest.

Neli kohta kaotas 2011. aastaga võrreldes SDE ja kolm kohta Reformierakond. Senistest parlamendiparteidest võitis ainsana ühe koha juurde Keskerakond.

E-hääletuse võitis ülisuure eduga Reformierakond, mis kogus 37,5 protsenti kõigist e-häältest. Teise koha e-häälte järgi sai Isamaa ja Res Publica Liit (17,2%), millele järgnesid Sotsiaaldemokraatlik Erakond (16,9%), Vabaerakond (12%), Keskerakond (7,7%) ning Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (6,9%). Kuus erakonda ületasid seega elektroonilisel hääletusel viieprotsendilise valimiskünnise.

Valimissaade

Valimissaadet juhivad Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv, arvamustoimetaja Urve Eslas, peatoimetaja asetäitja Sigrid Kõiv ning poliitika- ja majandusanalüütik Argo Ideon.
Valimissaadet juhivad Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv, arvamustoimetaja Urve Eslas, peatoimetaja asetäitja Sigrid Kõiv ning poliitika- ja majandusanalüütik Argo Ideon. Foto: Pm

Valimissaadet juhivad Postimehe ajakirjanikud ning ekspertidena aitavad tulemusi vaadelda ja kommenteerida mõttekoja Praxis juht Annika Uudelepp ning politoloog Vello Pettai. Lisaks ootame kommentaare andma veel mitmeid eksperte ja poliitikuid.

Euroopa Parlemendi liige Urmas Paet (RE) ütles otselülituses partei valimispeolt, et näeks lisaks Reformierakonnale koalitsioonis sotsiaaldemokraate, IRLi või Vabaerakonda.

EKRE esimehe Mart Helme sõnul ei oska ta tulemust ennustada, kuid oletab, et tema erakond saab kuus kuni üheksa protsenti häältest.

Keskerakonna liige Kadri Simson väljendas otsesaates imestust Reformierakonna suure e-häälte saagi üle. «Olles olnud palju tänavatel, ei saa ma aru, kust need hääled tulevad. Inimestega suheldes sellist vahet näha pole,» sõnas Simson.

Riigikogu esimees Eiki Nestori (SDE) hinnangul võib praeguste tulemuste järgi juba öelda, et kaks fraktsiooni enamuskoalitsiooni moodustada ei saa.

IRLi liige Marko Mihkelson sõnas, et tulevane valitsus peab jätkama julgeolekuteemadega tegelemist, sest Venemaa jätkab oma agressiivset poliitikat.

Politoloog Vello Pettai ütles jooksvaid tulemusi kommenteerides, et kuue erakonnaga parlament on nüüd juba kindel.

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski tõi välja, et valimistulemused erinevad vägagi palju sellest, mida küsitlused ennustasid. «Reformierakond on Keskerakonnast rohkem ees, kui arvasin,» lausus ta.

Foto: Pm

Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase (KE) sõnul soovib ta näha laiapõhjalist koalitsiooni, kuhu kuulub ka Keskerakond. Ratas ütles, et ei tahaks koalitsiooni, kus on ainult parempoolsed või ainult vasakpoolsed erakonnad.

Europarlamendi liige Kaja Kallas (RE) kiitis kandidaate tehtud töö eest ning avaldas lootust, et poliitikud jätkavad valijatega kohtumist ka pärast tänast.

Valimiste otsesaade Postimehe toimetuses
Valimiste otsesaade Postimehe toimetuses Foto: Pm

Valimisaktiivsus

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel käis riigikogu valimistel hääletamas 63,7 protsenti valijatest ehk 0,2 protsendipunkti rohkem kui 2011. aastal.

Otseblogi

Alates kella 19st saab Postimehe veebilehel jälgida valimiste otseblogi, kus oma mõtteid jagavad Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, suhtekorraldaja Andreas Kaju ja politoloog Alo Raun. Poliitikutest vahendavad valimisõhtu muljeid Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Anvar Samost, reformierakondlane Eerik-Niiles Kross, sotsiaaldemokraat Silver Meikar ja keskerakondlane Kadri Simson. Samuti saavad Twitteri vahendusel soovi korral sõna sekka öelda kõik lugejad, kasutades märksõna #valimised2015.

Välismeedia

Valimised Pärnus. Autor: Reuters
Valimised Pärnus. Autor: Reuters Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Riigikogu valimised püüavad tähelepanu ka välismaal. Paljud väljaanded, nende seas BBC, Associated Press ja Wall Street Journal, kirjutavad, et Eesti valimistel on tähtsaks teemaks julgeolek. Tähelepanu on juhitud ka Reformierakonna ja Keskerakonna vastasseisule ning e-hääletajate suurele arvule.

Meenutuseks eelmiste valimiste tulemused

2011. aasta parlamendivalimistel kogus Reformierakond 28,6 protsenti häältest ja sai 33 kohta; Keskerakond 23,3 protsenti häältest - 26 kohta; IRL 20,5 protsenti häältest - 23 kohta ning SDE 17,1 protsenti häältest - 19 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles