Rein Toomla: eelhääletajate arvu põhjal ei saa ennustada valijate arvu 1. märtsil

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: TOOMAS HUIK/PM

Tartu Ülikoolis töötav politoloog Rein Toomla arvates ei olnud eelhääletajate arvu selline kasv võrreldes teiste valimistega oodatav ning lisas, et selle põhjal ei saa prognoosida 1. märtsil riigikogu valimistel osalevate valijate arvu.

Rein Toomla hinnangul ei olnud oodata, et eelhääletamisest osavõtnute arv võrreldes eelmiste parlamendi valimistega nii palju suureneb. «Mitte sellist suurt kasvu. See kasv on võrdlemisi korralik,» lisas politoloog.

Tema sõnul tasub seda arvu lihtsalt teadmiseks võtta. Politoloog rõhutab: «Nende (elektroonilise ja eelhääletamise – toim.) numbrite põhjal ei saa mitte kuidagi moodi prognoosida tegelikku valijate arvu 1. märtsil, kui palju tegelikult tuleb valima.»

Mis puudutab e-hääletajate arvu suurenemist, siis see on tema arvamust mööda ootuspärane trend.

Vabariigi valimiskomisjon andis täna teada, et riigikogu valimiste eelhääletamisel osales 296 109 inimest. Elektroonilisel hääletamisel osales 176 491 valijat, jaoskonnas käis valimas 119 618 inimest. Kokku osales eelhääletamisel 33 protsenti valijatest.

Eelmistel riigikogu valimistel eelhääletas 250 043 valijat, mis moodustas 27,4 protsenti nende üldarvust, ning elektroonilist andis oma hääle 140 846 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles