Toompeale mahub kuus erakonda

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on riigikogu saal Toompeal.
Pildil on riigikogu saal Toompeal. Foto: Raigo Pajula

Valimiste lõpuspurdis on värsked tulijad Vabaerakond ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) suutnud oma seisu võrreldes jaanuariga veelgi parandada, mis tähendab, et riigikogu 101 kohta jaguneb suure tõenäosusega kuue erakonna vahel.

Kõige kindlamalt võib end tunda praegu Keskerakond, kelle toetus on viimastel kuudel püsinud stabiilselt 22–23 protsendi juures. «Kui vaadata neid, kes lubasid hääletada Keskerakonna poolt jaanuaris, ja nüüd veebruaris, siis on kattuvus 97 protsenti,» ütles uuringufirma TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog.

Foto: Allikas: TNS Emor, Graafika: Alari Paluots

Teistel erakondadel on kattuvus palju väiksem ja meelemuutust esineb rohkem. «Kui Keskerakonnal on suhteliselt kindel valijaskond, siis Reformierakond konkureerib ikkagi sotside ning Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL). Ja praegused parlamendivälised erakonnad EKRE ja Vabaerakond võivad ka veel natuke Reformierakonnalt hääli võtta,» tõdes Voog.

Foto: TNS Emor TNS, Graafika: Alari Paluots

Siiski ei pidanud Voog Reformierakonda selle küsitluse suurimaks kaotajaks. «See pole kaotus. Statistiliselt pole see oluline muutus, aga viimaseid kolme kuud kokku vaadates on neid tabanud tavapärane langev trend enne valimisi,» ütles Voog ja meenutas samasugust seisu enne 2011. aasta valimisi. «Paar kuud enne valimisi aktiviseeruvad ka teised erakonnad, inimeste poliitiline vaateväli avardub ja see juhuslik mass, kes Reformierakonnal on, võib ära kaduda.»

Foto: TNS Emor, Graafika: Alari Paluots

Toetus sotsiaaldemokraatidele on võrreldes jaanuariga kasvanud18 protsendilt 20-le. Sõna «tõus» on ka siin tinglik, sest tegelikult on nad viimased kuud kogu aeg 20 protsendi piiri peal kõikunud. «Kuna sotside kattuvus IRLi ja Vabaerakonnaga on väga suur, siis saavad tõesti määravaks viimased päevad enne valimisi ja vanemad, traditsioonilised erakonnad võivad olla siis edukamad,» ennustas Voog. Tema sõnul näitavad uuringud nii Euroopas kui ka ülejäänud maailmas, et enne valimisi kipuvad küsitlustele vastajad mängima uute, põnevate võimalustega, aga kui valimispäeval tuleb teha konkreetne valik, siis eelistatakse ikkagi minna kindla peale ehk valida erakonda, kellele varemgi hääl antud.

Foto: TNS Emor, Graafika: Alari Paluots

Voog tõdes, et eile alanud eelhääletusel saab olema väga suur roll, kuid praegu võib öelda, et riigikokku pääseb kuus erakonda.

Kuidas läheb kahel esikoha nimel võitlejal? «Seis on hästi tasavägine ja sõltub väga palju viimastest nädalatest, viimastest päevadest, kumb on edukam – Keskerakond või Reformierakond,» tõdes Voog. Kahte erakonda lahutab vaid üks protsendipunkt.

Teise valiku küsitlust juhivad sotsid ja IRL. IRL on teiseks valikuks Reformierakonna valijale ja sotsiaaldemokraadid on teiseks valikus Keskerakonna valijale, seega on need teineteisele lähedased erakonnad

Potentsiaalne valimisaktiivsus on praegu 67 protsendi lähedal. Suurim on potentsiaalne valimisaktiivsus Tallinnas, kõrgema hariduse ja sissetuleku rühmas ning ka vanemaealiste hulgas. «Ei oska öelda» vastajate osakaal oli 15 protsenti, mis on tavapärasest väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles