Võltsitud hääled valimisteemalises gallupis tõid kaasa menetluse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust.
IP-aadresside omanike väljauurimiseks alustas politsei menetlust. Foto: SCANPIX

Ajalehe Hiiu Leht veebilehel korraldatud valimiseelses küsitluses napsas suurima häältearvuga võidu praegune vallavanem Georg Linkov (IRL), ent selgus, et enamik neist häältest olid võltsitud. 

Kui kõigile teistele tiksus hääli juurde tasapisi, siis Isamaa ja Res Publica ridades kandideeriva Linkovi poolt hääletajate number läks mühinal ülespoole. Kuigi algselt ei olnud selles toimetuse jaoks midagi üllatavat, siis hiljem laekus toimetusse vihje, et tegemist on võltsimisega, kirjutab Hiiu Leht.

Vallavanem Georg Linkov ütles, et ka tema on märganud, et häälte erinevus on ebareaalselt suur, ja oletas, et see peab olema anomaalia. «Need on kaasaegse maailma ohud ja sellepärast tulebki ka riigi tasandil valmistuda elektrooniliseks sõjaks. Noored on nutikad. Hea, et saate hääletajaid kontrollida,» ütles ta.

Hiiu Lehe veebiküsitlus oli seadistatud nii, et hääle andmine salvestatakse hääletaja arvutisse ja igast arvutist saab hääletada vaid korra ja ühe kandidaadi poolt. Hiljem selgus, et  Linkovil oli 10. veebruariks kella pärastlõunaks kirjas 506 häält, aga kui lugeda logist kokku erinevad IP numbrid, millelt need hääled olid tulnud, sai tulemuseks 87. Küsitluse logist selgub, et Linkovile oli selleks ajaks antud 92 ühekordset häält ja ülejäänud 414 häält olid saadetud korduvatelt IP-aadressidelt ehk niiöelda dublikaadid.

Suur osa Linkovile antud häältest on tulnud neljalt IP-aadressilt. Mõnest arvutist on tulnud väga vähe topelthääli, näiteks kolm või neli. Samas ei olnud ühelgi teisel kandidaadil ühtegi korduvaadressilt tulnud hääletust.

Hiiu Leht tegi politseile avalduse, et teenusepakkujalt teada saada, kellele kuuluvad IP-aadressid, millelt on Linkovile massiliselt korduvhääli antud. Hiiumaa politseijuht Aare Allik ütles, et avaldus võeti menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles