Saartsi hinnangul pole EKRE ja Vabaerakonna riigikokku saamine kindel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi hinnangul pole sugugi kindel, et nii Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) kui ka Vabaerakond riigikogu valimistel valimiskünnise ületaksid.

«Kuueprotsendiline toetus on täpselt piiripealne: võib õnnestuda, kuid võib ka napilt lati alla jääda. Vabaerakonna trumbiks on tugevam ja laiapõhjalisem nimekiri. Kui inimesed peavad valimiskastide juures hääletama kindla isiku poolt, siis eelistatakse rohkem tuntud nimesid, keda on Vabaerakonna nimekirjades rohkem, kui on suutnud välja panna EKRE,» ütles Saarts BNSile erakondade toetusnumbreid kommenteerides.

«Tõenäolisem on siiski stsenaarium, et üks uutest erakondadest ületab valimiskünnise, mitte aga mõlemad. Kui aga riigikokku pääseb aga tõesti lausa kaks uustulnukat, siis peavad praegused parlamendierakonnad tõsiselt peeglisse vaatama, sest see näitab, et nende kampaania pole suutnud arvestavat hulka valijaid üldsegi kõnetada,» sõnas Saarts.

Saartsi sõnul on vale veel Keskerakonda valimiste tõenäoliseks võitjaks kroonida. «Küsimus on, kui edukalt suudavad Reformierakond ja rahvuslikult meelestatud paremerakonnad nüüd oma valijaid mobiliseerida. Reformierakonnale on praegune olukord isegi mõneti sobilik, sest nad saavad raamistada valimisvõitlust nn. eestimeelsete ja venemeelsete jõudude heitlusena, mis teised teemad ja erakonnad tahaplaanile jätab. Kuivõrd aga õnnestub Reformierakonnal klassikalist vene-kaarti edukat välja käia ja Savisaare-hirmuga oma potentisaalseid valijaid ergutada, on muidugi iseküsimus. Seni pole see "vana klassika" nii hästi töödanud, kui loodeti,» nentis Saarts.   

Rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute aktsiaseltsi uuringust selgus, et Keskerakonna toetus on 26 protsenti, Reformierakond on 22 protsendiga teisel kohal ning 16 protsendiga on kolmandal kohal sotsiaaldemokraadid. Neljandal kohal on 15-protsendise toetusega Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Parlamendikünnise ületaksid uuringu järgi ka 6-protsendilise toetusega Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Vabaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles