Kontsertsalvestus «Jaan Poska ja tema aeg» rikub head valimistava

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlane Siret Kotka hakkab Rakveres toimuval TTV kontsertsalvestusel «Jaan Poska ja tema aeg» jutlustama Jaan Poska eluloost. Foto illustratiivse tähendusega.
Keskerakondlane Siret Kotka hakkab Rakveres toimuval TTV kontsertsalvestusel «Jaan Poska ja tema aeg» jutlustama Jaan Poska eluloost. Foto illustratiivse tähendusega. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tallinna TV alustab saate «Jaan Poska ja tema aeg» salvestusega, mille raames korraldatavatel tasuta kontsertidel astuvad ülesse kandideerivad keskerakondlased. Kodanikuaktivistide sõnul rikub enne valimisi toimuv kontsertsalvestus head valimistava.

Heast valimistavast rikub kontserttuur valimisvalvuri Alari Rammo sõnul nelja esimest punkti. «Kampaaniakulusid ei tee erakond, vaid need «pätsatakse» linnakassast. Teiseks korraldavad valimistuuri maksumaksja rahast palgatud TTV töötajad, kes enda sõnul tegelevad sõltumatu ajakirjandusega. Kolmandaks ei astu selles telesarjas ilmselt üles teiste erakondade esindajad ehk avalike vahendite kasutus on piiratud ühe partei ja tema kandidaatidega,» selgitab Rammo.

Rammo sõnul ei ole tegu isegi varjatud kampaania, vaid väga üheselt Keskerakonna valimistuuri ja selle paralleelse kajastusega raemeedias täpselt valimiste eel, mille kulud katab taas pealinna maksumaksja. «Kokku neljal üritusel esineb erakonna esimees ja kõnelejad on ka eranditult ühest parteist, kõik sealjuures kandidaadid (v-a Asta Leiten),» lisab ta.

Tallinna TV juhatuse liige Toomas Lepp Rammoga ei nõustu, sest tema sõnul on SA Tallinna TV sõltumatu asutus ning peale keskerakondlaste saavad mõnes Tallinn TV saates sõna ka EKRE ja sotsiaaldemokraatide esindajad.

Lepa sõnul on saatesari «Jaan Poska ja tema aeg» planeeritud korraline saatesari ning seda finantseeritakse Tallinna TV 2015. aasta programmi eelarvest. Sarnane saatesari toimus tema sõnul ka 2014 mais, saate nimi oli «TeleTallinn» ja seda salvestati Võrus, Rakveres ja Valgas. Kontsertsalvestuse kulusid aga ei olda nõus avalikustama, kuna TTV üksiksaadete ja sisseostetavate saadete maksumused on konfidentsiaalsed.

Tasuta kontsertsalvestus toimub sel aastal Rakveres, Võrus ja Haapsalus. Lisaks Edgar Savisaarele asuvad Jaan Poska elu tutvustama vastavates ringkondades kandideerivad keskerakondlased Siret Kotka, Anneli Ott ja Jaanus Karilaid.

Kodanikuaktivisti ja Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni liikme Kaarel Tarandi sõnul on Tallinna linna raha valesti kasutamine laiem küsimus ja samas kontekstis tuleb vaadelda ka linnameediat. «Keskerakond ise ei saa aru, et parteilase roll ja avaliku teenistuja võim linnavõimu juures on kaks erinevat rolli,» ütles Tarand.

Sel aastal täitus 95 aastat Tartu rahust. Saatesari ning kontserttuur «Jaan Poska ja tema aeg» toob Tallinna TV juhi sõnul rahvale ja vaatajatele lähemale Eesti esimese välisministri Jaan Poska elu ja tegevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles