Eksperdid eilsest «Valimisstuudiost»: Ojuland domineeris

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kuusk. Üks «Valimisstuudio» saatejuhtidest.
Andres Kuusk. Üks «Valimisstuudio» saatejuhtidest. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Valimisstuudio» eilses debatis olid vastamisi väikeparteide esindajad, kes arutlesid välis- ning julgeolekuteemal.

Postimees küsis väitlust hinnanud ekspertkogu liikmete käest arvmust.

Ajakirjanik Erkki Bahovski sõnul üleüldiselt eilne väitlus «Valimisstuudios» midagi uut ei pakkunud. «Teemad on juba Eestis läbi arutatud,» ütles ta.  Bahovski arvates oli Kristiina Ojuland (Rahva Ühtsuse Erakond) teistest esindajatest üle, sest võrreldes teiste väikeerakondade esindajatega evib endine välisminister teadmisi ja kogemusi selles valdkonnas. Bahovski mainis, et debati eel tal kõrgeid ootusi ei olnud. Siiski lisas ta: «Lootsin, et keegi suudaks pakkuda mingi uue vaatenurga julgeolekupoliitilisel teemal.»

Samuti Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) asedirektor Martin Hurda hinnangul ei suutnud teiste erakondade esindajad võistelda RÜE omaga, mille tõttu üleüldine diskussioon jäi sisukehvaks. «Tase oli madal. Ojuland oli peajagu teistest ja sisu poolest ees,» kommenteeris Hurt. RKK esindaja hindas kõige omapärasemaks seisukohaks, kui ühe erakonna esindaja pakkus välja idee, et Eesti võiks NATOst välja astuda ja olla hoopis organisatsiooni assotsieerunud liige. «See oli huvitavalt kummaline idee, sest sellist varianti ei ole olemas. Muidu ollakse seal sees või mitte,» lisas Hurt.

Väitlusseltsist Kaspar Kelder nentis, et tema eriti ei pettunud debatis. «Umbes midagi sellist ootasingi,» märkis ta. Tema sõnul olid kohati positiivsed üllatajad Lahtvee (Eestimaa Rohelised) ja Ojuland. Kelder oli veendumusel, et mõlemad olid ette valmistanud ja teadsid, millest rääkisid. Siiski tema arvates väärib kiitust Lahtvee oma väljaütlemiste selguse ja läbimõeldusega. «Näiteks vältis Ojuland küsimuses, kes on Ukraina konflikti osapooled ja kas naistele peaks sõjaväeteenistus olema kohustuslik, seisukohtade võtmist ja vastas pigem kirjeldusega, öeldes asju stiilis, et naistel peaks olema võimalus sinna minna».

Teiste esindajate kohta lausus Kelder: «Rämmel (Eesti Iseseisvuspartei) ja Rüütel (Eestimaa Ühendatud Vasakpartei) valmistasid pettumust, sest polnud vaevunud isegi välisuudiseid lugema.» Veel mainib Väitluskoolituse meeskonna liige, et isiklikult oleks talle meeldinud, kui laual oleks olnud veidi laiem valik välispoliitilisi teemasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles