Kas Kuressaare linnapea Hannes Hanso teeb kampaaniat linna raha eest?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Liis Treimann / Postimees

Kuressaare linnapea Hannes Hanso (SDE) käis esmaspäeval Haapsalus ja läheb täna rääkima Lihula gümnaasiumisse. Meie Maa uuris, mis pistmist on nendel kahel lähetusel Kuressaarega ning kas siin pole mitte tegemist eelolevate riigikogu valimiste valimiskampaania ühe osaga. (Hanso on riigikogu valimistel sotside esinumber Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal - PM)

Kuressaare linnavalitsuse kodulehele üles pandud nädalakavast selgus, et esmaspäeval esines Hanso ettekandega Haapsalu Rotary Klubis.

«Eks linnapäid kutsutakse ikka igale poole esinema. Olen käinud Kuressaares Rotary klubis, lionsitele esinenud, nüüd kutsuti Haapsallu,» ütles Hanso. Teemaks olnud linnapea sõnul globaalpoliitika.

«Saaremaa asjadest rääkisime ka, ekspordist ja ettevõtlusest ning sellest, kuidas saame kohalikul tasandil toetada, et ettevõtjatele uksi avada ja kus uued turud on, kuhu peaks liikuma,» lisas ta kärmelt juurde.

Täna läheb linnapea Hannes Hanso Läänemaale Lihula gümnaasiumisse, kus räägib enda väitel välispoliitika teemal globaliseerumisest. Meie Maa ajakirjanik küsis linnapealt, mis seos on Lihula gümnaasiumil Kuressaare linnaga?

«Kutsuvad külla rääkima. Tuleb minna,» vastas Hanso. Teemaks olevat maailma suurem poliitika. Ehk on tegemist riigikogu valimiste eelse kampaaniaga? «Järelikult olen 20 aastat tegelenud valimiskampaaniaga. Ikka kutsutakse esinema ja lähen, kui võimalik,» kinnitas Hanso.

Linnapea väitel kutsuti teda ka näiteks Kuressaare ametikooli ja Saaremaa ühisgümnaasiumisse esinema. «Poliitikul on alati hea rahva ees käia, mis siin häbeneda on?» küsis Hanso.

Ajakirjanik küsis linnapealt konkreetselt, kas Lihula gümnaasiumi külastus on Hansol plaanis linnapeana või riigikogu valimistel kandideerijana? «Linnapea on mul ametlik tiitel, seetõttu usun, et ikka linnapeana,» kostis Hanso.

Talle meenus, et hiljuti käisid Läänemaal Haapsalus ja Lihulas esinemas ka reformierakondlased Lauri Luik ning Urve Tiidus, kes samuti riigikogu valimistel kandideerivad. «Eks poliitikud tahavad ikka enne valimisi rahva ees käia. Jätan tõlgendamise ajakirjanikule,» vangerdas linnapea.

Kutse erakonna koordinaatori kaudu

Hanso sõnul tehti talle kutse Lihula gümnaasiumisse rääkima tulla Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Saare-, Hiiu-, Läänemaa koordinaatori Katrin Perova kaudu. Kas taolised sõidud toimuvad linna rahakoti arvelt?

«Mis raha sinna ikka läheb, ainult praamipilet tuleb osta. Eesti-siseseid komandeeringuid meil ei maksta kunagi välja. Ülemeresõitudeks on mul volikogu esimehe kaudu alati vormistatud lähetus,» väitis Hanso.

Saab siis Lihula gümnaasiumi külastust ikka lähetuseks nimetada? «Olen aastaid käinud esinemas ja käin ka tulevikus. Kui ma olen Kuressaare linnapea, siis olen Kuressaare linnapea, ükskõik, kus ma käin. Ka pärast valimisi olen lubanud esinema minna,» lausus Hanso.

Linnapea tuletas ajakirjanikule meelde, et õpilased ei käigi valimas. Ometi õpivad gümnaasiumi lõpuklassides ka täisealised inimesed, kes saavad riigikogu valimistel hääletada.

Katrin Perova kinnitas Meie Maale, et ta vahendas tõepoolest Hannes Hanso minekut Lihula gümnaasiumisse õpilaste ja õpetajatega kohtuma. «Nad tahtsid, et ma oleksin vahendaja. Hanso räägib oma reisimuljetest. Minu meelest Aafrika teemal,» ütles Perova.

Kuressaare linnavolikogu ning volikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimehele Toomas Takkisele meenus, et linnapea Hannes Hansole oli tõepoolest vormistatud kolm lähetust. «Arvan, et ta läheb sinna ka lähetusena,» viitas Takkis Lihula gümnaasiumi kohta.

Takkise sõnul on ta Hansoga rääkinud, et igasugused tema lähetused on linnapea lähetused. «Linnapea peab ise teadma, kuhu ja millistel eesmärkidel läheb,» selgitas Takkis.

Kuna tegemist on kohalikul tasandil poliitilise ametikohaga, siis ei osanud Takkis öelda, kustmaalt läheb piir, mida ei tohi ületada. «Usun, et linnapea teab seda piiri, oskab seda hoida ja vastutab selle pidamise eest,» sõnas Takkis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles