Reformierakond ei paku valimiste eel välja oma presidendikandidaati

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kui Isamaa ja Res Publica Liidu ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhid on juba välja pakkunud oma võimaliku presidendikandidaadi, siis peaministrikohta sihtiv Reformierakond seda praegu ei tee, märkides, et üks erakond ei saa niikuinii mõlemat ametikohta.

Erakonna juhatusse kuuluva siseministri Hanno Pevkuri hinnangul tunnistavad praegu presidendikandidaate pakkuvad erakonnad, et nende peaministrikandidaadid on nõrgavõitu.

Ta märkis erakonna pressiesindaja teatel, et rahvas valib nendel valimistel riigikogu ja seeläbi tõenäolist peaministrit, mitte presidenti. «Reformierakond on seadnud eesmärgiks need valimised võita ja moodustada valitsus. Meil on tugev peaministrikandidaat,» ütles ta ja lisas, et Eestis pole ei mõeldav ega mõistlik, et ühe erakonna kätte koonduks nii peaministri kui presidendi koht.

Küll kinnitas Pevkur, et Reformierakond on valmis toetama laiapõhjalise toetusega kandidaati, kel pole illusioone Venemaa suhtes, kes on tugev liberaalse ja parlamentaarse demokraatia toetaja ning kes on Eesti visiitkaardi ja esidiplomaadina rahvusvaheliselt silmatorkav. «Isegi kui ta pole reformierakondlane,» lisas ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu on käinud võimaliku presidendikandidaadina välja parteitu eurosaadiku Indrek Tarandi, kes eelmistel presidendivalimistel oli Keskerakonna kandidaat. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, kaitseminister Sven Mikser teatas seepeale, et tema näeks järgmise presidendina meeleldi IRLi taustaga suursaadikut Jüri Luike.

Järgmised presidendivalimised toimuvad tuleva aasta augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles