Kampaaniavigade edetabeli must lammas: ülikooli õppeinfosüsteem sai reklaamplakatiks

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade valimiskampaania kingitused.
Erakondade valimiskampaania kingitused. Foto: Erik Prozes / Postimees

Suurimate möödunud nädala valimistavade rikkumiste edetabelit juhib kampaania ülikoolis, teatas valimiste valvamistöö koordineerija Andrei Liimets vabaühenduste liidust.

Koht number 5: Keskerakonna oponentide halvustamine ja hirmutamine

Keskerakond ja Reformierakond on sageli ehitanud oma kuvandit teineteisele vastandudes. Kui oponendid on püüdnud Keskerakonda siduda roheliste mehikestega, siis vastatakse hirmutava taktikaga. Sel nädalal avaldati Tallinna Televisiooni Facebook'i lehel minevikust laenatud pilt Reformierakonna ja IRLi sümboolikaga ühes tekstiga «võid kindel olla HINNATÕUSUS ja TÖÖPUUDUSES».

«Kui teised parteid panevad suuremad vastandumised püsti vahetult enne hääletuspäeva, siis juba kuu enne valimisi ei ole Keskerakonnal enam kedagi peale verivaenlaste. Viimasel nädalal said koosa mitte vaid ootuspärane Reformierakond, aga ka erakondade rahastamise järelevalve komisjon, ERR ja valimiste valvurid,» ütles valimiste valvur Alari Rammo.

Lisaks võisid Tallinna valijad leida postkastidest Edgar Savisaare pöördumise küsimusega «kes valetas pensionäridele?». Seal kutsub linnapea üles kindlasti hääletama, sest kas või ühehäälelise võiduga Reformierakonna üle ollakse võimelised midagi ära tegema; see-eest sama vahega kaotades «ei ole muutusteks lootust».

«Kõik teised erakonnad on deklareerinud, et tänase Keskerakonnaga valitsust ei moodustaks ehk siis Reformierakonna ühe häälega võitmine ei tähenda mitte kui midagi,» arvas Rammo, «seega kes valetas pensionäridele? Keskerakond valetas.»

Koht number 4: Vabaerakonna aktsioon Savisaare kohviku juures

Möödunud nädalal avati Tallinnas taas Edgari kohvikuna tuntud pirukaputka. Meediasse pääses paik ennekõike tänu Vabaerakonna kandidaadile Jevgeni Krištafovitšile, kes ilmus puhvetilävele sildiga "Achtung! Savisaare pirukad on mürgised". Hiljem lisandus rohelisse rõivastatud maskides trio, kelle täpne päritolu on teadmata.

«Äärmiselt valusas ja keerulises Ukraina konfliktis kuulsaks saanud sümbolite ärakasutamine provokatsiooniks ja odava tähelepanu saavutamiseks poliitilises võitluses on alatu ning viib tähelepanu eemale sisulistest küsimustest,» hindas valimiste valvur Marianna Drozdova.

«See on libesolvamise ning hirmutamise tee, kus oma argumendid jäävad varju või üldse esitamata," lisas Henrik Kalmet. «Truudes Keskerakonna valijates tekitavad need veel tugevama kaitsereaktsiooni kiusatava suhtes ja oma potentsiaalsetes valijates piinlikust. Väga halb tava on üritada lihtsalt provotseerides endale tasuta reklaami tekitada.»

Koht number 3. Hinnavõidupäev Tallinna linnapoes

«Tunnustada tuleb taas pühendumist. Kui teised poliitikud kehastuvad baristadeks, pagar-kondiitriteks ja lavkajuhtideks vaid valimiste eel, siis Keskerakonnal käib kogu aasta kampaania ja ikka maksumaksja raha eest, sest erakonna valija ise nõudvat enda tagant varastamist,» kommenteeris Alari Rammo uuel nädalal vana hooga jätkuvat avaliku rahaga doteeritavat valimiskampaaniat pealinnas.

Seekord korraldati mõningatel andmetel suures kahjumis olevas, LiPona tuntud linnapoes hinnavõidupäev. Lisaks odavatele kaupadele loosisid toidukotte välja nii linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Kalle Klandorf kui ka linnaosavalitsuse vanem Olga Ivanova.

«Südantsoojendav, kuidas reklaamitakse ühte keldripoodi kui suurt linnaelanike avitamist. See on grandioosne, püsiv valimiskampaania, kus suur isake hoolitseb väetite eest,» märkis Dannar Leitmaa. «Hinnavõidupäev üksikuna on samas tüüpiline Keskerakonna liigutus ehk kogu kompoti seas juba kökimöki. Õnnitlen ka Nõmme elanikke, kes turul osteldes Lasnamäe vaespoe kinni maksavad.»

Koht number 2: Harku omavalitsuse keeld valimisreklaami ostmisele vallalehes

Valvurite poole pöördus kandidaat, kes püüdis osta valimisreklaami Harku vallalehes. Vastuseks kosteti talle, et vallavalitsuse otsusega saavad valimisreklaami avaldamiseks Harku Valla Teatajas loa üksnes kohalikuks elanikuks registreeritud kandidaadid. Paludes näha vastavat õigusakti, laekus omakorda teade, et tegu pole õigusaktidega reguleeritud avaliku teenusega, mistõttu pole ka midagi näidata.

«Hea valimistava ütleb, et maksumaksja poolt ülal peetavad meediakanalid peavad olema võrdsetel tingimustel kättesaadavad kõigile valimistel osalejatele. See tähendab, et ka sõltumata nende sissekirjutusest. Vallalehe viimases numbris on lõik, kus on selgesõnaliselt öeldud, et lehe väljaandja on Harku vallavalitsus,» kirjeldas olukorda Mari-Liis Jakobson.

«Erakonnaseaduse järgi võib käsitleda sellist ligipääsu vallalehele, mida teistele ei võimaldata, kui keelatud annetust,» lisas Toomas Mattson

Koht number 1: Anneli Kannuse valimiskampaania kooli infokanalites

Nädala esikoha teenib Tartu Tervishoiukõrgkooli rektor Anneli Kannus (IRL). Kooli õppeinfosüsteemi (ÕIS) kaudu laekus tudengitele õppekoordinaatori kiri «head üliõpilased, meie kõrgkooli rektor kandideerib riigikokku, et aidata kaasa parema tervishoiusüsteemi loomisele» ühes kandidaadinumbri ja viitega valimisplatvormile.

«Õppeinfosüsteemi kasutamine valimisinfo edastamiseks on täiesti lubamatu. Õppekorralduse kuraatori tööks ei ole ka parteipoliitiliste teadaannete edastamine,» kommenteeris Toomas Mattson. «Õppeinfosüsteem, nagu nimigi viitab, on mõeldud õppetöös vajaliku info edastamiseks. Hea valimistava ütleb, et riigi- või kohaliku omavalitsuse asutustes mittepoliitilistel ametikohtadel töötavad isikud ei osale oma tööajast ühegi nimekirja või kandidaadi valimiskampaanias.»

«Kirja saatja tegi seda küll enda sõnul vähesest poliitikakogemusest, aga kui mõne asutuse juht kandideerib, võiks ta ise oma personali selliste heasoovlikkuse avalduste eest enne manitseda,» kutsus Alari Rammo kandidaate üles sarnaseid olukordi vältima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles