Rahandusministeerium hindab valimislubaduste maksumust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumis valmib veebruari keskpaigaks analüüs, kui palju lähevad maksma erakondade riigikogu valimiste lubadused ja milline on nende oodatav majanduslik mõju.

Rahandusministeeriumi eelarvepoliitika asekantsleri Kaie Koskaru-Nelgi sõnul võetakse valimislubaduste analüüsis muu hulgas arvesse mõju tööhõivele, majanduskasvule ja inflatsioonile. «Kõiki erakondi koheldakse võrdsetena ja analüüsitakse vaid ettepaneku mõju selle sisule hinnangut andmata,» ütles ta.

Platvormide eelarvemõju hinnang valmib koostöös erakondadega, kes saavad esitada valimislubaduste sisu ja kavandatud meetmete kohta täpsemaid andmeid. Analüüsi eesmärk on teavitada kodanikke valimislubaduste rahalisest mõjust ja aidata parandada avaliku diskussiooni kvaliteeti. Lisaks on analüüs kasutatav järgmise valitsuse tegevuse plaanimisel, sest see annab ülevaatliku aluse koalitsioonilepingu koostamiseks, teatas ministeerium.

Analüüsi tulemusi kasutatakse muu hulgas ka riigi 2016.–2019. aasta eelarvestrateegia koostamisel, mis on aluseks 2016. aasta riigieelarvele. Rahandusministeerium avalikustab analüüsi tulemused oma koduleheküljel veebruari keskel.

Rahandusministeerium analüüsis riigikogu valimiste platvormides esitatud ettepanekute mõju riigieelarvele ka enne 2007. ja 2011. aasta riigikogu valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles