Vabaerakond: samasooliste paaride notariaalse lepingu sõlmimise ideed me toetame

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Adams 2014. aasta suvel Arvamusfestivalil.
Jüri Adams 2014. aasta suvel Arvamusfestivalil. Foto: Peeter Langovits

Vabaerakonna nimekirjas kandideeriv Jüri Adams selgitas, et erakond ei poolda küll praegusel kujul kooseluseadust, kuid sellest hoolimata leiab erakond, et samasoolised paarid peaksid saama võimaluse partnerlust registreerida.

Eile teatas Vabaerakond, et kujundas seisukoha kooseluseaduse suhtes. Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli kinnitusel ei paku olemasolev seadus lahendusi ei ühtede ega teiste kooselu probleemidele ja sellisel kujul nagu see riigikogus vastu võeti, ei ole seda võimalik ta hinnangul toetada. «Võib olla päris kindel, et praeguseks vastu võetud kujul ei jõustu see seadus kunagi. Sellele seadusele tuleks välja töötada ka rakendusaktid ja vajalikud muudatused teistes seadustes, et tekiks ühtne terviklik seadusruum. See toob ilmselgelt kaasa olukorra, kus ka algne seadus tuleb kriitiliselt üle vaadata,» ütles Herkel.

Vabaerakonna nimekirjas kandideeriv Jüri Adams täpsustas, et sisuliselt tuleks seadus teha ümber.

Tema sõnul on seaduse suurim probleem see, et kokku on pandud kaks probleemi, mis ei ole omavahel seotud.

Samas ei ole Adamsi sõnul lahendus see, kui temaatika üldse sinnapaika jätta. Tema hinnangul on mõlema probleemiga vaja tegeleda, kuid erinevalt.

«Samasooliste paaride notariaalse lepingu sõlmimise ideed me toetame. Erisooliste paaride puhul on notariaallepingu koostamise suhtes huvi vähestel,» selgitas Adams.

«Erisooliste paaride küsimus on tõsine, aga küsimus ei ole selles momendis, kui inimesed armuvad, koos elama hakkavad, saavad lapse. Jama algab sellest momendist, kui minnakse lahku ja tekivad küsimused, kuidas näiteks jaotada vara. Need on probleemid, millega see seadus peaks tegelema,» selgitas Adams.

«Probleem on see, et nööbile on ülikond külge õmmeldud, kuid räägitakse vaid nööbist,» lisas Adams.

Seetõttu ei saa tema hinnangul Vabaerakond vastata küsimusele, kas ollakse kooseluseaduse poolt või vastu. «Tuleks töötada edasi ja saavutada oluliselt parem asi,» täpsustas Adams.

Herkeli sõnul ei tasuks ajast ette tõtata ning pakkuda välja must-valgeid lahendusi. «Vabaerakond on seisukohal, et kõigi nende küsimustega tuleb hakata rahulikult ja professionaalselt tegelema, et saavutada tulemused, mis oleksid otstarbekad, vastaksid nii riigi kui ka elanike erinevate rühmade õigustatud huvidele, aga oleksid kooskõlas ka muude Eestis kehtivate seadustega,» ütles Herkel.

See, kas 2014. aastal vastu võetud kooselu seadusele tuleks anda uus ja parem sisu või jaotada see mitmeks erinevaks seaduseks või leitakse mingi kolmas lahendus, on Herkeli kinnitusel norme loova töö otstarbekuse küsimus, mida ei ole võimalik ette prognoosida ja mis kindlasti sõltub erinevate poliitiliste jõudude tugevusest uues riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles